Der bliver skrevet historie, når internetgiganten, Amazon, den 25. maj afvikler sin generalforsamling. For første gang har en gruppe investorer nemlig fået lov til at stille et aktionærforslag, som skal tvinge Amazons ledelse til at være mere åben omkring selskabets skattebetaling.

Helt konkret ønsker forslagsstillerne, at Amazon fremover offentliggør en rapport, som beskriver selskabets forretningsaktiviteter, indtægter, overskud og skattebetalinger for hvert land, det opererer i.

Billede af Anders Schelde
"Som langsigtet investor har vi presset og været i dialog med virksomheder i hele vores portefølje om deres skattepraksis." Anders Schelde, investeringschef i AkademikerPension


AkademikerPensions investeringschef, Anders Schelde, har på forhånd offentligt meldt ud, at vi støtter og stemmer for forslaget.

”Som langsigtet investor har vi presset og været i dialog med virksomheder i hele vores portefølje om deres skattepraksis. Investorer og andre interessenter forventer i stigende grad, at førende virksomheder, der er engageret i bæredygtig udvikling og virksomhedsansvar, går forrest med hensyn til gennemsigtighed i selskabsskat ved at producere offentlige land-for-land-rapporter om skat”, siger han.

Amazon har bekæmpet forslaget
Det har dog været en hård proces at få lov til at stille forslaget. Amazon har kritiseret forslaget og indbragte det til Securities and Exchange Commission (SEC), som er en uafhængig kommission, der regulerer finansmarkederne og skal fremme transparens hos børsnoterede selskaber.

Men tirsdag den 4. april vendte SEC tommelfingeren nedad til Amazons protest, og dermed er forslaget en realitet.

Forslaget bliver formelt stillet af den katolske pensionskasse, Missionary Oblates of Mary Immaculate, og engelske Greater Manchester Pension Fund, men AkademikerPension har været med i forløbet bag og stemmer klart ”ja”.

Vi presser selskaber gennem dialog

I AkademikerPension bruger vi vores aktive ejerskab og vores stemme i den offentlige debat til at presse selskaber og regeringer. Vi starter som udgangspunkt med dialog, men vi ved af erfaring, at en kritisk stemme i offentligheden også kan gøre en forskel.