Stærke økonomiske nøgletal samt udsigt til rentenedsættelser og faldende inflation er en god opskrift for investorers risikovillighed.

Det har især haft den konsekvens, at det globale aktiemarked har set store stigninger i første halvår, hvilket helt naturligt smitter af på årets halvårsafkast, som på Alfa mellem risiko med +15 år til pension ender på 9,3 procent. Flere end 9 ud af 10 medlemmer med Alfa har valgt mellem risiko.

”Som et pensionsselskab, der er sat i verden for at skabe gode afkast til medlemmerne, kan vi ikke være andet end meget tilfredse med årets halvårsafkast. For med stadig høj inflation, krig og store geopolitiske uroligheder og med et amerikansk præsidentvalg i sigte, var det på ingen måde givet, at aktiemarkedet ville arte sig på denne måde”, fortæller vores investeringsdirektør, Anders Schelde.

Novo har trukket det danske marked op

Også det danske aktiemarked er steget flot i årets første halvår med en samlet stigning på 8,9 procent.

”Vi har både oplevet en pæn udvikling i stabile aktier, med Novo Nordisk i førertrøjen, men også flotte afkast fra visse konjunkturfølsomme aktier, hvis kursudvikling netop har været begunstiget af en økonomi, der har været stærkere end ventet”, forklarer Anders Schelde.

Obligationsmarkedet er også i plus efter årets første seks måneder – dog uden de samme store stigninger som der er set på aktierne.

Fortsat stor usikkerhed

Anders Schelde ønsker ikke at spå om afkastet for hele året. Mest af alt af principielle årsager, men også fordi markederne ifølge ham stadig er meget uforudsigelige.

”Krigen i Ukraine, situationen i Gaza og mange andre geopolitiske spændinger gør det ekstremt svært at forudsige noget. Og tilsat det amerikanske præsidentvalg ser vi stadig ind i en høj grad af usikkerhed på både rente- og aktiemarkedet. Netop derfor er jeg også ovenud tilfreds med det nuværende halvårsafkast”, slutter han.

Sådan er halvårsafkastet på følgende produkter

Alfa høj risiko +15 år til pension: 11,3 procent

Alfa mellem risiko +15 år til pension: 9,3 procent

Alfa lav risiko +15 år til pension: 7,2 procent

Gennemsnitsrente: 5,0 procent

Du kan altid se dit eget personlige afkast ved at logge ind på din personlige side. Det gør du her https://akademikerpension.dk/mit/

Du kan også se, hvordan afkastet har udviklet sig måned for måned ved at besøge vores afkast-side https://akademikerpension.dk/afkast/

Tredje tur med Toyota: Tale og en tur i japansk tv

Den japanske bilgigant mærker på den hårde måde, at aktivt ejerskab er en langvarig proces.

AkademikerPension asks Toyota Motor to improve its climate lobbying trans-parency with shareholder proposal

AkademikerPension has, via Kapitalforeningen MP Invest, submitted a shareholder proposal to Toyota Motor Corporation, for the annual general meeting on June 18, 2024.