Et af verdens største og mest kendte tech-selskaber, Microsoft, har i årevis anvendt en særdeles aggressiv skatteplanlægning, hvormed selskabet har formået at slippe for at betale skat af meget store overskud.

Derfor stiller en række investorer med AkademikerPension i spidsen nu et aktionærforslag, der skal få ledelsen til årligt at rapportere om selskabets indtægter og skattebetalinger i hvert af de lande, det opererer i.

”Microsoft har alt for længe vendt det døve øre til aktionærernes krav om skattetransparens. Selskabets aggressive skatteplanlægning og stridigheder med skattemyndighederne har været kendt og diskuteret i årevis. Som investor har vi brug for transparens og ordentlighed for at sikre den bedste investering for vores medlemmer”, udtaler vores direktør, Jens Munch Holst, og fortsætter:

”Det er på tide at ansvarlige investorer bidrager til myndighedernes årelange forsøg på at gøre op med tech-branchens aggressive skatteplanlægning. Og det er på tide for os at tage dette spørgsmål til generalforsamlingen i Microsoft med et aktionærforslag, der lægger pres på topledelsen. Vi opfordrer Microsoft til at gå forrest og udvise gennemsigtighed ved at udarbejde offentlige land-for-land-rapporter om Microsofts skatteindbetalinger. Hvis Microsoft ikke ændrer kurs og omfavner GRI-standarderne for skatterapportering, vil selskabet risikere yderligere granskning fra skattemyndigheder og yderligere underminering af selskabets brand”.

"Som investor har vi brug for transparens og ordentlighed for at sikre den bedste investering for vores medlemmer." Jens Munch Holst, direktør, AkademikerPension


Forslaget er stillet sammen med Nordea, PenSam, engelske Greater Manchester Pension Fund samt amerikanske OIP Investment Trust.

Går årligt glip af 100 milliarder dollars
Helt konkret ønsker vi med forslaget, at få Microsoft til at rapportere efter verdens mest anerkendte rapporteringsmodel, GRI.

”Vi fokuserer på store virksomheder som Microsoft, fordi aggressiv og uigennemsigtig skattepraksis kan udgøre en risiko for investorerne og udgør et samfundsproblem. Regeringer verden over har hårdt brug for at få penge i kassen til at prøve at tackle de mange kriser, som vores samfund står over for. Det øger presset på selskaber med kreative skattetiltag og gør dem til en mere risikabel investering”, siger Jens Munch Holst.

Det vurderes, at den amerikanske stat alene hvert år går glip af 70-100 milliarder dollars på grund af selskabers profit, der bliver flyttet til andre lande med en langt lavere skatteprocent.

”Verden over er millioner af mennesker blevet kastet ud i fattigdom de seneste år på grund af covid-19, nedlukninger og prisstigninger på mad og energi. For os som investorer understreger det bare betydningen af, at selskaber betaler deres fair andel af regningen over skatten i de lande, hvor de driver forretning. I 2021 var Microsofts omsætning 168 milliarder dollars og dets overskud var over 61 milliarder dollars”.

I maj måned støttede AkademikerPension samme forslag på Amazons generalforsamling.

AkademikerPension asks Toyota Motor to improve its climate lobbying trans-parency with shareholder proposal

AkademikerPension has, via Kapitalforeningen MP Invest, submitted a shareholder proposal to Toyota Motor Corporation, for the annual general meeting on June 18, 2024.

Webinar for nye Alfa-medlemmer: Se det her

Hvad består en pensionsordning egentlig af? Og hvordan indstiller du bedst din ordning? Alt det får du svar på her.