Tålmodigheden er opbrugt, og derfor trækker vi nu Volkswagen i retten.

Det gør vi, fordi selskabet efter flere års dialog blankt afviste det aktionærforslag om transparens om klimalobbyisme, som vi fremsatte sammen med Church of England Pensions Board og Sjunde AP-fonden til afstemning på selskabets generalforsamling i 2022.

Helt konkret ønsker vi, at ledelsen i VW fremlægger oplysninger om selskabets lobbyindsats, og hvordan denne flugter med selskabets klimaindsats. Noget som vi sammen med investorgruppen i årevis har forsøgt at få selskabet til at fremlægge.

”Vi beder om gennemsigtighed, fordi vi sidder med en klar fornemmelse af, at der foregår noget, som ikke helt tåler dagens lys”, siger vores investeringsdirektør, Anders Schelde.

VW afviste aktionærforslag

Til årets generalforsamling ville VW ikke lade forslaget komme til afstemning blandt aktionærerne, selv om aktionærforslag bliver mere og mere almindelige på generalforsamlingerne rundt omkring i verden.

Det synes vi er et demokratisk og investeringsmæssigt problem.

”Autosektoren er en af de store sektorer, hvad angår udledninger. Det er en af dem, der skal omstille sig rigtig meget, og der er meget politisk bevågenhed og ny regulering f.eks. om udfasning af benzinbiler og hybridbiler. Men det virker som om, nogle af spillerne enten selvstændigt eller via organisationer prøver at modarbejde den regulering. Og det synes vi ikke, er hensigtsmæssigt”, siger Anders Schelde.

Vi håber, at der gennem en retssag kan komme præcedens for, at aktionærer har ret til at fremsætte forslag i Tyskland - til gavn for klimaet, selskaberne og det langsigtede afkast til vores 150.000 medlemmer.

”Som aktionærer synes vi, der er en risiko for vores investering. For hvis man fortsætter med at modarbejde den grønne omstilling, kan man skade sit brand og sin social license to operate i offentlighedens øjne. Til skade for os aktionærer også”, siger Anders Schelde.

Udover AkademikerPension står de statslige, svenske pensionskasser AP2, AP3, AP4 og AP7 samt britiske Church of England Pensions Board bag søgsmålet.

Læs også:

Kras kritik af verdens største bilproducenter

AkademikerPension: VW’s lobbyisme trænger til et gearskifte

Tredje tur med Toyota: Tale og en tur i japansk tv

Den japanske bilgigant mærker på den hårde måde, at aktivt ejerskab er en langvarig proces.

AkademikerPension asks Toyota Motor to improve its climate lobbying trans-parency with shareholder proposal

AkademikerPension has, via Kapitalforeningen MP Invest, submitted a shareholder proposal to Toyota Motor Corporation, for the annual general meeting on June 18, 2024.