Du går på deltid

Der kan være mange grunde til at gå ned i tid, men når din løn falder, gør indbetalingerne til din pensionsopsparing det også. Det er derfor vigtigt, at du undersøger de økonomiske konsekvenser af en periode på deltid.

Hvor meget du sparer op til din pension, kan have stor betydning for dine muligheder senere i livet. For eksempel hvornår du kan gå på pension og hvor mange penge, du vil have til rådighed som pensionist. Når du går på deltid, er det derfor vigtigt at overveje, om du kan opretholde indbetalingerne til din pensionsopsparing, selvom du får mindre i løn. Kan du ikke det, er det vigtigt, at du lægger en plan for, hvordan du kan udfylde ”hullet” i din opsparing.

Som en del af din pensionsordning har du også forsikringer, der sikrer dig selv og din familie, hvis der sker noget uforudset. Dine forsikringer fortsætter uændret, selvom du indbetaler mindre til din pensionsopsparing,

På siden her har vi samlet alt det, du bør have med i overvejelserne i forhold til din pensionsordning, inden du går på deltid.

Omfattede medlemmer

Siden er kun relevant for dig, der har pensionsordningen Alfa og indbetaler mere end 1.500 kroner om måned til din pensionsopsparing.

Hvis det ikke er tilfældet, kan du se, hvad der gælder for dig under regler for din pension.

Oprethold dine indbetalinger

Når du går på deltid og dermed går ned i løn, falder det beløb, du indbetaler til din pensionsopsparing også. Du kan derfor overveje, om det kan give mening for dig at indbetale ekstra til din pensionsopsparing, mens du er på deltid. For eksempel, hvis du vil være sikker på, at du har råd til at gå på pension på samme tid som hidtil. 

Om og hvor meget, du bør indbetale, afhænger af, hvordan din livssituation ellers ser ud. Har du for eksempel en partner, kan I overveje, om jeres samlede økonomi giver dig mulighed for at opretholde dine indbetalinger, mens du er på deltid. Hvis det ikke er en mulighed, skal du overveje, om du på en anden måde kan udfylde "hullet" i din opsparing på et senere tidspunkt.

Hvis du ønsker at indbetale på egen hånd, kan du enten indbetale et engangsbeløb eller oprette en fast månedlig indbetaling. Er du i tvivl om, hvad der giver bedst mening for dig, så kontakt os.

Tilpas dine forsikringer

Selvom indbetalingerne til din pensionsopsparing bliver mindre, når du går på deltid, fortsætter dine forsikringer og sundhedsordning. Du skal blot være sikker på, at du indbetaler 1.500 kroner eller mere om måneden til din pensionsopsparing.

Du skal dog være opmærksom på, at din forsikring ved nedsat erhvervsevne og din dødsfaldssum dækker dig med en procentdel af din løn. Så når din løn falder, falder det beløb, du eller dine pårørende vil få udbetalt fra forsikringerne også.

Samtidig skal du også være opmærksom på, at du betaler det samme for dine forsikringer, din sundhedsordning og for administration, som når du er ansat på fuld tid.

Når du går på deltid, kan du derfor overveje at hæve din dødsfaldssum og din dækning ved nedsat erhvervsevne. Ligesom du kan overveje at indbetale ekstra til din pensionsopsparing, mens du er på deltid, så du fortsat sparer det samme op til pension, som da du arbejdede fuldtid.

Hvis du selv ønsker at tilpasse dine forsikringer, gør du det let på din personlige side. Her kan du også få vores anbefalinger til, hvordan du tilpasser dem bedst muligt til netop din livssituation. Er du i tvivl om, hvad der giver bedst mening for dig, så kontakt os.

Søg rådgivning når du er i tvivl

Har du brug for hjælp til at sikre dig, at du sparer nok op til din pension, og at du er dækket tilstrækkeligt af dine forsikringer, mens du er på deltid, kan du altid kontakte vores rådgivere.

Andre relevante livsændringer

Du får en partner

Sørg for, at I har sikret hinanden tilstrækkeligt, hvis der sker noget uforudset.

Du får børn

Få tegnet de nødvendige forsikringer og sørg for, at du har sikret familien, hvis der sker noget uforudset.