Nu tager vi som en del af vores partnerskab i kapitalforvalteren AIP Management fat på en af industriens helt store CO2-syndere - nemlig stålindustrien. 

Sammen med PKA, PenSam og Lærernes Pension skyder vi over to milliarder kroner i virksomheden H2 Green Steel, der er i færd med at opføre verdens første grønne stålværk i stor skala i Nordsverige.

Investeringen sker gennem den fælles kapitalforvalter AIP Management som et såkaldt mezzanin-lån. Det er en del af en større kapitalrejsning, hvor H2 Green Steel samlet får tilført over 30 milliarder danske kroner.

Brint i stedet for kul

Det kommende stålværk skal ligge i den nordsvenske by Boden, hvor forholdende er optimale til at producere den grønne stål. Det kommer til at levere stål med op til 95 procent mindre CO2-udledning end stål produceret på traditionel vis.

Det sker ved at erstatte kul med grøn brint i processerne, hvor jernmalm bliver opvarmet og reduceret, så den senere kan laves til stål.

Den grønne brint bliver produceret på stedet i det, der bliver Europas største elektrolyseanlæg.

Selve stålfremstillingen- og efterbehandlingen bliver også elektrificeret med strøm fra vedvarende energikilder så som vindenergi.

Aftaler med Mercedes, Ikea og Electrolux

Når stålværket er færdigt, er forventningen, at det producerer op til 2,5 millioner tons færdigt fladstål pr år. Det skal blandt andet bruges til at bygge alt fra biler til møbler og hvidevarer.

Og H2GS har allerede flere foreløbige aftaler på plads med store, velkendte virksomheder så som Mercedes Benz, Ikea og Electrolux, der alle ønsker at bruge den grønne stål i deres produktion.

Vores investeringsdirektør, Anders Schelde, glæder man sig over at kunne bidrage til en ny og mere klimavenlig teknologi i en ellers meget CO2-udledende industri samtidig med, at man med investeringen kan levere et godt afkast til medlemmernes pensioner.

”Klimafronten ændrer sig hele tiden, og nu er tiden til at begynde at dekarbonisere en de mest CO2-tunge industrier, stålindustrien. Økonomisk giver det mening – blandt andet fordi grønt stål kan sælges dyrere end det sorte stål. Derfor er denne investering et godt eksempel på, hvordan afkast og ansvarlighed sagtens kan gå hånd i hånd. Det kræver et stort arbejde, som AIP-teamet har løftet på forbilledlig vis,” siger han.

Om H2 Green Steel

H2 Green Steel er stiftet i 2020 med ambitionen om at accelerere den grønne omstilling af stålindustrien ved hjælp af brint. Stålproduktion er en stor klimabelastning og står for omkring 8% af alle CO2-udledninger og 25% af den industrielle udledning i EU. Stifter og største aktionær i H2 Green Steel er Vargas, der også er medstifter af og en af de største aktionærer i den svenske batteriproducent Northvolt. H2 Green Steel har hovedsæde I Stockholm, og selskabets første stålværk er under opførelse i Boden i det nordlige Sverige.

Om AIP Management

AIP Management er en dansk investeringsforvalter dedikeret til investering i energi- og infrastrukturaktiver med kontorer i København, London, Madrid og New York. AIP er ejet af PKA, PenSam, Storebrand samt AIP Partnerne, og forvalter derudover investeringer for AkademikerPension, Lærernes Pension samt en gruppe af Schweiziske pensionskasser.

AIP har på vegne af investorerne investeret mere end 50 milliarder kroner i vedvarende energiaktiver i Europa og USA. Når alle aktiver er fuldt operationelle, forventes de at have en samlet energikapacitet på cirka 7 GW, hvilket sparer klimaet for 6 millioner tons CO2-emissioner om året.

AkademikerPension asks Toyota Motor to improve its climate lobbying trans-parency with shareholder proposal

AkademikerPension has, via Kapitalforeningen MP Invest, submitted a shareholder proposal to Toyota Motor Corporation, for the annual general meeting on June 18, 2024.

Webinar for nye Alfa-medlemmer: Se det her

Hvad består en pensionsordning egentlig af? Og hvordan indstiller du bedst din ordning? Alt det får du svar på her.