Om ikke så mange år ude i fremtiden vil havmiljøet og dyrelivet i havet omkring Galapagosøerne forhåbentlig have det bedre end i dag blandt andet takket være penge fra AkademikerPension.

Sammen med en lang række andre investorer har vi nemlig investeret i obligationer, hvor Ecuador garanterer, at en stor procentdel af pengene målrettet går til bevarelse og beskyttelse af netop havmiljøet omkring Galapagosøerne. Der er ikke tale om traditionelle statsobligationer, men obligationer udstedt med basis i Ecuadors statsgæld.

Det betyder, at aftalen både hjælper Ecuador med gældsstabiliteten og beskytter næsten 200.000 km2 unikt reservat.

”Helt overordnet forsøger vi altid at have ansvarlighed med i alt, hvad vi foretager os. Og her har vi en investering i et udviklingsland, hvor vi får en stabil tilbagebetaling, og hvor en stor del af Ecuadors provenu går til beskyttelse af et af verdens mest unikke steder, når det kommer havmiljø og dyreliv”, siger administrerende direktør i AkademikerPension, Jens Munch Holst.

En no-brainer

I alt bliver der udstedt obligationer for næsten 4,5 milliarder kroner, hvor AkademikerPensions investering i første omgang ligger på cirka 50 millioner kroner.

”Det er virkelig et spændende projekt. Ofte har obligationer fra udviklingslande en lav kredit-rating, hvilket indebærer store risici. Men her er der så mange store, internationale støtter og garanter af projektet, at projektet har en høj rating”, hvilket gør investeringen til en no-brainer set fra vores side af”, fortæller investeringsdirektør i AkademikerPension, Anders Schelde.

Helt konkret forpligter Ecuador sig til en lang række meget konkrete og detaljerede indsatser, der blandt andet indeholder større overvågning og begrænsning af fiskeriet i området, strategier for mere bæredygtigt fiskeri, mere og bedre lovgivning der skal sikre overordnet bedre beskyttelse af havmiljøet.

”Vi vil følge projektet tæt og afviser på ingen måde at investere flere penge, hvis den ecuadorianske stat som forventet lever op til dens ambitiøse målsætninger”, slutter Anders Schelde.

 

Om projektet og Galapagosøerne:

Galapagosøerne er verdensberømte for sine mange endemiske dyrearter – altså dyr der ikke lever andre steder i verden. Området, som også går under navnet ”evolutionslaboratoriet”, består af 19 vulkanøer med hjemsted for flere end 3.000 havdyr – heriblandt havskildpadder, sværdfisk, hajer, hvalhajer, pukkelhvaler, delfiner, søløver, farverige tropiske fisk og de berømte havleguaner.

Aftalen vil genere cirka tre milliarder kroner til Galápagos Marine Reserve, som er et reservat på næsten 200.000 km2. Pengene vil både gå til specifikke mål inden for bevarelse og beskyttelse af havmiljøet og til Galápagos Life Fund, som med aftalen vil være selvfinansierende efter 2041.

Halvårsafkast på 9,3 procent: Tech-giganter i front

Globale aktier og især selskaber som Nvidia, Microsoft og Apple har haft seks forrygende aktiemåneder.

Tredje tur med Toyota: Tale og en tur i japansk tv

Den japanske bilgigant mærker på den hårde måde, at aktivt ejerskab er en langvarig proces.