Når vi køber statsobligationer, sker det for at få et stabilt afkast. Samtidig får staterne, der udsteder dem, kapital, som de kan bruge på skoler, hospitaler, infrastruktur eller andet offentlig forbrug.

Og selvom vi som investor gerne vil kunne øremærke vores investeringer, er det ikke muligt med statsobligationer.

Det er det til gengæld med de såkaldte green bonds og blue bonds også kaldet grønne og blå obligationer.

Her garanterer det pågældende land, at pengene fra udstedelsen målrettet går til et konkret klimavenligt projekt. Det betyder, at vi som investor er sikker på, at pengene rent faktisk hjælper med den grønne omstilling samtidig med, at vi får et godt og stabilt afkast af investeringen.

”Selvom vi som investor godt kunne tænke os medbestemmelse i, hvordan stater bruger pengene fra statsobligationer, er det op til det enkelte land, hvad det vil bruge midlerne til. Men med grønne og blå obligationer er det helt modsat, hvilket betyder meget for os som en ansvarlig investor”, siger vores investeringsdirektør, Anders Schelde.

Samtidig er der indbygget kontrolmekanismer i systemet, så vi som investor kan være sikre på, at pengene rent faktisk går til de projekter, obligationerne er udstedt til.

250 millioner kroner i grønne og blå obligationer

Grønne og blå obligationer fylder ikke meget i handlen med obligationer. Alligevel viser en frisk opgørelse hos AkademikerPension, at vi eksempelvis har investeret fem gange så meget i grønne obligationer, end hvad vores benchmark er.

Rent faktisk har vi fra kontoret i Gentofte investeret næsten 180 millioner kroner i disse obligationer. Og medregner vi blue bonds, der er målrettet investeringer i havmiljøet, ender vi på over en kvart milliard kroner.

”Det er helt tydeligt, at vores brand som et ansvarligt, skandinavisk pensionsselskab betyder noget, når investorer byder ind for at få del i disse obligationer. Vi får simpelthen lov til at købe større portioner, end vores størrelse egentlig burde berettige til”, forklarer Anders Schelde, som er yderst tilfreds med de grønne obligationer.

”Vi har et motto, der hedder, at afkast og ansvarlighed skal gå hånd i hånd, og her må vi konstatere, at det virkelig er tilfældet”, slutter Anders Schelde.

Eksempler på grønne obligationer:

Pakistan: Opførsel af vandkraftværker

Chile: Opførsel og renovering af offentlige bygninger med miljøvenlige materialer

Ungarn: Sol- og vindenergi

Eksempel på blå obligation:

Ecuador: Beskyttelse af havmiljø ved Galapagosøerne

Vi tager en runde mere med Amazon

Selskabet skal dokumentere, at det respekterer de ansattes fagforeningsfrihed og ret til at indgå kollektive aftaler om løn og arbejdsvilkår.

Sådan stemte I til generalforsamlingen 2024

Der var livlig debat under årets generalforsamling, som blev afholdt lørdag den 6. april på Radisson Blue Scandinavia Hotel i Aarhus.

Modsvar til kritisk indlæg i Berlingske

Indlægget fra avisens erhvervsredaktør er desværre fyldt med faktuelle fejl.