Du går fra din partner

At gå fra at være to til én betyder ofte, at der sker ændringer i dine behov. Det er derfor vigtigt, at du tager stilling til, om du skal justere din pensionsordning, hvis du og din partner går fra hinanden.

Som en del af din pensionsordning har du forsikringer, der sikrer dig selv og din familie, hvis der sker noget uforudset Dine forsikringer fortsætter uændret, selvom du går fra din partner, og det er derfor en god idé at tjekke, om du bør tilpasse dem.

Du bør også forholde dig til, om du skal justere, hvem der skal have din pensionsopsparing og din øvrige arv, når du dør. Har du begunstiget din tidligere partner eller skrevet vedkommende ind i dit testamente, skal du overveje, om det fortsat skal gælde.

På siden her har vi samlet alt det, du bør have med i overvejelserne i forhold til din pensionsordning, når du går fra din partner.

Omfattede medlemmer

Siden er kun relevant for dig, der har pensionsordningen Alfa og indbetaler mere end 1.500 kroner om måned til din pensionsopsparing.

Hvis det ikke er tilfældet, kan du se, hvad der gælder for dig under regler for din pension.

Tjek din opsparing

Hvis du har planlagt din pension ud fra at have en partner at dele udgifterne med, er det en god idé, at du tjekker, om du fortsat sparer nok op til livet som pensionist. Særligt hvis du har haft perioder, hvor du ikke har indbetalt til din pensionsopsparing, eller har indbetalt et mindre beløb.

Hvis du har været på barsel/deltid eller har været gift

Har du på grund af barsel eller deltid med fælles børn indbetalt mindre til din pensionsopsparing, har du ikke ret til kompensation, når går fra din partner. Ligesom du ikke kan kræve penge tilbage, som du har indbetalt til din partners pensionsopsparinger af samme grund.

Har du været gift med din partner, kan skifteretten dog vurdere, at du har ret til kompensation fra din ægtefælle, hvis jeres pensionsfordeling ikke er "rimelig". For eksempel, hvis du står med en mindre pensionsopsparing på grund af en længere periode på deltid. Læs mere på borger.dk.

Tilpas dine forsikringer

Når du går fra din partner, er det vigtigt, at sikrer du dig, at du har et økonomisk sikkerhedsnet, hvis der sker noget uforudset. For eksempel hvis du bliver ramt af en kritisk sygdom eller får nedsat din erhvervsevne. Du bør derfor tjekke, om dine forsikringer dækker dig tilstrækkeligt, eller om du bør tilpasse dem.

På din personlige side kan du få vores anbefalinger til, hvordan du tilpasser dine forsikringer bedst muligt til din nye livssituation. Det eneste, du skal gøre, er at logge ind og besvare et par spørgsmål om dig og dit liv.

Hvis du har børn

Som eneforsørger er det særligt vigtigt, at du tager stilling til, hvordan dine børn skal klare sig, hvis du bliver alvorligt syg, får nedsat din erhvervsevne eller dør, mens de er umyndige.

Tag hånd om de rigtige ved din død

Når du dør, går din pensionsopsparing og eventuelle forsikringsudbetalinger til dine nærmeste pårørende. Ved at lave en begunstigelse, kan du selv bestemme, hvem pengene fra din pensionsordning skal gå til,

Når du går fra din partner, bør du tjekke, om du tidligere har begunstiget vedkommende og derpå tage stilling til, om det i så fald fortsat skal gælde. På den måde sikrer du dig, at det er de rigtige, der får en økonomisk håndsrækning, når du dør.

Hvis du har været gift

Vær opmærksom på, at I ikke længere automatisk er hinandens nærmeste pårørende. I skal derfor huske at lave en begunstigelse, hvis I fortsat ønsker at sikre hinanden økonomisk.

Tilpas dit testamente

Alt det, der ikke er en del af din pensionsordning, bliver fordelt efter arveloven, når du dør. Ønsker du, at din arv bliver fordelt på en anden måde, skal du oprette et testamente. 

Når du går fra din partner, bør du tjekke, om I tidligere har lavet et testamente, og tage stilling til om det i så fald fortsat skal gælde. På den måde sikrer du dig, at det er de rigtige, der arver dig, når du dør.

Hvis du har et testamente, du ønsker at tilbagekalde eller ændre, skal du oprette et nyt testamente, hvori det tidligere testamente bliver tilbagekaldt eller ændret. Det kan du i mange tilfælde gøre hurtigt, nemt og gratis med vores digitale testamenteløsning.

Hvis du har været gift

Vær opmærksom på, at I ikke længere automatisk er hinandens arvinger. I skal derfor huske at oprette et testamente, hvis I fortsat ønsker at sikre hinanden økonomisk.

Få styr på alt det andet

Når du går fra din partner, er der meget andet end din pensionsordning, du skal sætte dig ind i og forholde dig til.

Hvis du har købt bolig med din partner

Ejer du en bolig med din partner, skal I tage stilling til, hvordan I deler den mellem jer. Bliver en af jer for eksempel boende, betragtes I fremadrettet som henholdsvis lejer og udlejer, og der gælder derfor andre skatteregler. Læs mere på skat.dk.

Søg rådgivning når du er i tvivl

Har du brug for hjælp til at sikre dig, at du er dækket tilstrækkeligt af dine forsikringer, og at de rigtige får udbetalingerne fra din pensionsordning, når du går fra din partner, kan du altid kontakte vores rådgivere.