Du bliver selvstændig

Som selvstændig skal du selv sørge for at spare op til din pension. Det er derfor vigtigt, at du tager stilling til, hvad der skal ske med din opsparing og forsikringer fra den dag, du ikke længere får udbetalt løn fra en arbejdsgiver.

Hvor meget du sparer op til din pension, kan have stor betydning for dine muligheder senere i livet. For eksempel om du kan gå tidligt på pension. Når du bliver selvstændig, er det derfor vigtigt, at du lægger en plan for, hvordan du på sigt undgår af få et ”hul” i din opsparing.

Som en del af din pensionsordning har du også forsikringer, der kan sikre dig selv og din familie, hvis der sker noget uforudset. Dine forsikringer fortsætter uændret i 12 måneder, selvom du ikke indbetaler til din pensionsopsparing.

På siden her har vi samlet alt det, du bør have med i overvejelserne i forhold til din pensionsordning, når du overvejer at blive selvstændig.

Omfattede medlemmer

Siden er kun relevant for dig, der har pensionsordningen Alfa og indbetaler mere end 1.500 kroner om måned til din pensionsopsparing.

Hvis det ikke er tilfældet, kan du se, hvad der gælder for dig under regler for din pension.

Overvej at fortsætte dine indbetalinger

Det kan muligvis give mening for dig selv at fortsætte din arbejdsgivers indbetalinger til pension, når du starter som selvstændig. Dermed kan du være sikker på, at din opsparing fortsat vokser.

Om og hvor meget, du bør indbetale, afhænger af, hvordan din livssituation ellers ser ud. Har du for eksempel en partner, kan I overveje, om jeres samlede økonomi kan give mulighed for at opretholde dine indbetalinger. Hvis det ikke er en mulighed, skal du overveje, om du på en anden måde kan udfylde "hullet" i din opsparing på et senere tidspunkt.

Hvis du ønsker at indbetale på egen hånd, kan du enten indbetale et engangsbeløb eller oprette en fast månedlig indbetaling. Er du i tvivl om, hvad der giver bedst mening for dig, så kontakt os.

Behold dine forsikringer

Selvom du stopper indbetalingerne til din pensionsopsparing, når du starter som selvstændig, fortsætter dine forsikringer og sundhedsordning uændret i 12 måneder. Det kaldes bidragsfri dækning og sker automatisk. Når de 12 måneder er gået, bliver du automatisk hvilende medlem. Du kan også vælge at forlænge din dækningsperiode ud over de 12 måneder.

Når du er på bidragsfri dækning, skal du være opmærksom på, at du fortsat betaler for dine forsikringer, sundhedsordning og administration. Betalingen kommer fra din pensionsopsparing, som derfor løbende bliver mindre, hvis ikke du på egen hånd fortsætter med at indbetale til din opsparing.

Ønsker du ikke bidragsfri dækning, kan du i stedet vælge at blive hvilende medlem med det samme. Det gør du ved at kontakte os. Som hvilende medlem er du ikke dækket af forsikringer eller sundhedsordningen, og du betaler derfor ikke for nogen af delene. Vær dog opmærksom på, at du stadig betaler for administration.

Få styr på alt det andet

Når du overvejer at blive selvstændig, er der meget andet end din pensionsordning, du skal sætte dig ind i og forholde dig til.

Søg rådgivning når du er i tvivl

Har du brug for hjælp til at sikre dig, at du sparer nok op til din pension, og at du er dækket tilstrækkeligt af dine forsikringer, når du bliver selvstændig, kan du altid kontakte vores rådgivere.

Andre relevante livsændringer

Du får en partner

Sørg for, at I har sikret hinanden tilstrækkeligt, hvis der sker noget uforudset.

Du får børn

Få tegnet de nødvendige forsikringer og sørg for, at du har sikret familien, hvis der sker noget uforudset.