For at sikre gode afkast og den rette spredning af risikoen på tværs af lande, sektorer og investeringsaktiver i porteføljen samarbejder vi med en række eksterne kapitalforvaltere, som på vegne af os forvalter investeringer inden for deres respektive ekspertområder.
Det gør vi, fordi AkademikerPension ikke er eksperter i at udvælge for eksempel de bedste japanske aktier eller i at opføre vindmølleparker. Cirka 40 procent bliver forvaltet af AkademikerPensions egne investeringseksperter. Det drejer sig særligt om danske aktier, obligationer og ejendomme.
Samtlige investeringer er aktivt forvaltet. Det betyder, at de er nøje udvalgt af AkademikerPension eller vores samarbejdspartnere. På den måde skaber vi afkastmæssig værdi og har et bedre værn imod investeringer, som strider imod vores ansvarlighedspolitik.
Internt forvaltet af AkademikerPension
AkademikerPension har 36 danske selskaber i aktieporteføljen, og de bliver forvaltet internt i investeringsafdelingen. Vi har en tæt dialog med selskaberne og tager det på os, at vi er medejere.
Når det gælder ansvarlighed og bæredygtighed er vi meget aktive i forhold til selskaberne i porteføljen. Aktivt ejerskab handler om, at vi som investor gør det klart, hvilke forventninger vi har til de selskaber, vi investerer i, og at vi agerer, hvis forventningerne ikke efterleves.
Derfor har vi løbende dialog med selskaberne, og vi gør også vores indflydelse gældende på selskabernes generalforsamlinger, hvor vi stemmer for eller imod forslag, fremsætter forslag på egen hånd og fremfører synspunkter. Vi ønsker dels at fortælle, hvad vi vil, når det gælder bæredygtighed, og dels at lære noget om de enkelte selskabers virkelighed. Fælles forståelse er en forudsætning for, at aktivt ejerskab fører til noget.
I AkademikerPension forvalter vi følgende internt:
- Stats- og realkreditobligationer
- Investment grade obligationer
- High yield obligationer
- Globale aktier (danske aktier, US aktier, Klimapulje)
- Private equity (direkte unoterede aktier)
- Ejendomme (danske ejendomme)
Eksterne forvaltere
Valget af eksterne forvaltere følger en veldefineret, men kompliceret holistisk proces med adskillige komponenter.
Valget af eksterne forvaltere er ikke blot et spørgsmål om den enkelte forvalters isolerede kompetencer og afkast, men er i lige så høj grad et spørgsmål om, hvordan forvalterens investeringstilgang passer ind i den samlede portefølje.