Pension har aldrig fyldt meget i 59-årige Vibeke Damlunds liv. Men da hun i forbindelse med et jobskifte fik at vide, at hun kunne spare omkostninger ved at lægge sine to pensioner sammen, skyndte hun sig at give sin pension et eftersyn.

”Det er da lidt irriterende, at jeg har gået i virkelig mange år og betalt 300-400 kroner ekstra i omkostninger om året, fordi jeg ikke fik tænkt over eller fik taget mig sammen til at få lagt mine pensioner sammen”, siger Vibeke, der til dagligt arbejder som pædagogisk konsulent på Syddansk Universitet.

Vibeke fortæller, at hun har betalt omkostninger til to forskellige pensionskasser fra midten af 00’erne. Hun vidste faktisk ikke, at hun betalte omkostninger begge steder gennem årene, så det kom som lidt af en overraskelse.

”Det giver da en ro, at jeg i dag har fået styr på min pension, for jeg har stadig nogle år tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg har læst flere steder, at det er en god idé at give sin pension et eftersyn, men jeg fik bare aldrig rigtig gjort noget ved det”, siger hun.

Og det er faktisk en rigtig god idé løbende at få kigget på sin pensionsordning – særligt hvis du skifter job. Bare i det første kvartal af 2022 har mere end 255.000 danskere fået nyt arbejde, viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Og det er en stigning på 20 procent i forhold til samme periode sidste år.

Alle, som starter i nyt job, bør være opmærksomme på, om der medfølger en anden pensionsordning på deres nye arbejdsplads. På lang sigt kan det nemlig blive dyrt for ens opsparing at betale omkostninger til flere pensionskasser.

"300-400 kroner om året løber jo sådan set også op, selvom det umiddelbart lyder som et lille beløb." Vibeke Damlund, medlem i AkademikerPension


Tidligere kollega fik Vibeke til at lægge pensioner sammen

Da Vibeke blev ansat på Syddansk Universitet for tre år siden, var der en tidligere kollega som spurgte ind til hendes pension.

”Jeg tror godt, at hun vidste, at jeg havde pensionsordninger to forskellige steder. Så hun spurgte, om jeg ikke skulle til at få lagt dem sammen”, siger Vibeke, der tog imod rådet. Kort tid efter ringede Vibeke til en af vores rådgivere for at give sine pensioner et eftersyn.

”Jeg fandt ud af, at der var en økonomisk gevinst ved at lægge pensionerne sammen. 300-400 kroner om året i omkostninger løber jo sådan set også op, selvom det umiddelbart lyder som et lille beløb”, siger hun.

Vibeke er i dag taknemmelig over, at hendes tidligere kollega gav hende et lille skub til at få kigget på sine pensioner.

”Nu vil jeg bare glæde mig over, at jeg ikke bliver ved med at betale ekstra, indtil jeg engang går på pension”.

Fordele ved at samle dine pensioner

Når du får nyt job, får du typisk også automatisk en pensionsordning. Som nyt medlem vil du muligvis allerede have en pensionsordning stående i et andet selskab.

Vi anbefaler som udgangspunkt, at du samler din pension ét sted og dermed sparer administrationsomkostninger. Ved at samle dine pensioner får du også mest ud af din opsparing og et bedre overblik. Samler du din pension i forbindelse med et jobskifte, koster det dig ikke noget.

Saml din pension

Hvis du samler dine pensioner, får du et bedre overblik over, hvor mange penge du har til rådighed, den dag du går på pension. Samtidig sparer du penge på administrationsomkostninger. Du kan lægge dine pensioner sammen via selvbetjeningen. Vær opmærksom på, at dine gamle pensioner kan indeholde fordele, der taler imod en sammenlægning. Derfor er det altid en god idé at ringe til en rådgiver på telefon 39 150 150.