Nis Peter Nissen har netop sagt farvel til arbejdslivet og sin gamle arbejdsplads, hvor han har været direktør de sidste 15 år. Nu vil han stimulere sin hjerne med nye aktiviteter.

Om et par uger fylder Nis Peter Nissen 67 år, og i den anledning er han også gået på pension. Det er en beslutning, som han helt bevidst har valgt:

”Det er svært at skulle sige farvel til min arbejdsplads og min hjertesag, Alzheimerforeningen. Mennesker med demenssygdom og deres familier er hårdt ramt af forskellige udfordringer, og jeg har simpelthen svært ved at slippe det. Men når jeg nu alligevel kan sige farvel, er det fordi, jeg har nogle gode kolleger og ny direktør, som jeg er helt overbevist om, kan kæmpe den kamp videre”, siger Nis Peter, der oprindeligt er uddannet cand.phil. i historie fra Københavns Universitet.

Lev et aktivt liv og mindst risikoen for demens

Nis Peter har ikke fortrudt sin beslutning om at gå på pension, selvom han kommer til at savne sine kolleger og at arbejde for sin hjertesag:

”Jeg glæder mig til at se mere til mine børnebørn, familie og venner, men også til at have tid til at male og skrive digte. Faktisk skal jeg bruge meget mere tid på alt det, jeg ikke har nået de sidste 30-40 år på arbejdsmarkedet. Min tredje alder skal nydes fuldt ud, men jeg vil også holde mig aktiv”.

Og det er faktisk heller ikke en så dårlig idé, for forskning viser, at man kan mindske risikoen for demens ved blandt andet at holde sin hjerne i gang med nye aktiviteter, være social, bevæge sig lade være med at ryge.

”Det er især vigtigt for mennesker med en akademisk uddannelse at holde hjernen aktiv, fordi vi lever længere end gennemsnittet. For jo længere vi lever, jo større risiko er der også for at få en demenssygdom. Hver fjerde kvinde over 85 år har en demenssygdom, og der er ganske mange af os – både mænd og kvinder, som når den alder, som risikerer at få en demenssygdom”, fortæller han.

Nis Peter kommer derfor med et godt råd til alle, som gerne vil leve et langt og sundt liv som pensionist:

”Kast dig ud i dit nye liv. Vær ikke bange for at prøve noget andet, end det du har lavet hidtil, udfordr dig selv og din hjerne og vær sammen med andre mennesker”.

Tager én dag ad gangen

Nis Peter skal stadig lige vænne sig til sin nye tilværelse som pensionist, og han har helt bevidst ikke haft for mange faste planer til at begynde med:

”Jeg havde en forestilling om, at når jeg gik på pension, så ville jeg i begyndelsen bare tage én dag ad gangen. Sådan har det også været den sidste uges tid, og det har været helt fint. Inden længe skal jeg holde en lille fødselsdag, som også markerer, at jeg er blevet pensionist. Så der skal nok blive ting at se til”.

"Kast dig ud i dit nye liv. Vær ikke bange for at prøve noget andet, end det du har lavet hidtil, udfordr dig selv og din hjerne og vær sammen med andre mennesker" Nis Peter Nissen, medlem i AkademikerPension

Nis Peter vil gerne prøve kræfter med nogle andre sider af sig selv, og han glæder sig til at finde ud af, hvad der skal ske.

”Jeg går med tanken om at tage del i frivilligt arbejde, for jeg har været engageret i frivilligt arbejde hele mit liv. Men det bliver ikke sådan noget med at stå frem på tv eller i radioen som før, da jeg arbejdede. Jeg har heller ikke tænkt mig fortsætte som frivillig i Alzheimerforeningen, da jeg skal prøve noget nyt. I stedet har jeg meldt mig til foreningens Landsindsamling senere i år, fordi det stadig ligger mit hjerte nært”, afslutter han.

Tal og fakta om vores medlemmer

I AkademikerPension er 57,8 procent af medlemmerne kvinder, og 42,2 procent er mænd.

I 2023 er den gennemsnitlige alder ved pension 67,40 år for mænd og 66,65 for kvinder. Den gennemsnitlige pensionsalder er steget med to år fra 2010 til 2023.

Samtidig stiger levealderen, og vores medlemmer skal forvente at leve af deres pensionspenge i mere end 20 år.

Sparer du nok op?

Som pensionist bør du have 65-80 % af din nuværende løn udbetalt hver måned. Ved at logge på kan du lave en simulering og se, hvor mange penge du kan forvente at have til rådighed, hvis du eksempelvis går på pension som 67-årig.

Om det er nok, er individuelt og forudsætter, at du har gjort dig nogle tanker om, hvad det er for et liv, du vil leve som pensionist.