Vi går i dialog med selskaber

Dialoger med selskaber og stemmeafgivelser på deres generalforsamlinger er nogle af vores vigtigste værktøjer til at påvirke til større ansvarlighed.

Vores mål med at gå i dialog og afgive stemmer på generalforsamlingerne er at skabe positive forandringer, så værdien af vores investeringer kan udvikle sig bedst muligt – også på lang sigt.

Vi mener, at det er den mest ansvarlige måde at agere på som investor, også selvom resultaterne sjældent ses med det samme, fordi processen kan være lang og tidskrævende. Akademiker Pension tager gerne det lange seje træk, da vi mener, at det giver mest værdi for både selskab, os som investor og for samfundet.

Dialog med over 400 selskaber om året

Dialogen med danske selskaber står vi selv for, fordi vi har indgående kendskab til det danske marked, selskaberne og de danske forhold.

I starten af året sender vi selskaberne et årsbrev, hvor gør vi det klart, hvad de kan forvente fra os, når det kommer til afstemninger på deres generalforsamlinger. Vi fremsætter også selv aktionærforlag og holder taler på generalforsamlingerne som en del af vores aktive ejerskab.

Internationale dialoger prioriterer vi så vidt muligt også at køre på egen hånd. For at øge effektiviteten og opnå den størst mulige gennemslagskraft har vi dog indgået samarbejder med andre investorer og specialisterne fra EOS at Federated Hermes om at føre en lang række af dialogerne på vores udenlandske investeringer.

Hvis du vil vide mere om vores stemmeafgivelser på selskabers generalforsamlinger, finder du her en samlet statistik. Du kan også få et overblik over de dialoger, som EOS at Federated Hermes har ført på vegne af os det foregående år.

Billede af fabrik

De 20 største udledere i vores portefølje

Vi har et mål om at være i dialog med de 20 største udledere af drivhusgasser i vores børsnoterede portefølje i 2025. For hvis vi kan være med til at presse nogle af verdens største udledere mod højere klimaambitioner, er vi nået langt.

Nogle af selskaberne er vi selv i dialog med, mens andre hører fra os via vores samarbejdspartnere. Vurderer vi, at et selskab ikke lytter og præsenterer troværdige omstillingsplaner, vil vi overveje at ekskludere det.

Selskaberne på listen herunder er udvalgt efter absolutte tal (scope 1-3) og ikke efter vores vægtede investering.

Rangering 

Selskab

Dialog

1

Rio Tinto PLC

Via partner

2

Porsche Automobil Holding SE

Via partner

3

Volkswagen AG

Direkte dialog

4

Marathon Petroleum Corp

Via partner

5

Toyota

Direkte dialog

6

Anglo American PLC

Via partner

7

Valero Energy Corp

Via partner

8

General Electric Co

Via partner

9

Fortescue Metals Group Ltd

Via partner

10

Cleveland-Cliffs Inc

Via partner

11

Eni SpA

Via partner

12

General Motors Co

Via partner

13

Stellantis NV

Via partner

14

Mitsubishi Electric Corp

 

15

Engie SA

Via partner

16

ArcelorMittal SA

Via partner

17

Occidental Petroleum Corp

Via partner

18

Amazon.com Inc

Direkte dialog

19

Ford Motor Co

Via partner

20

Apple Inc

Via partner

 

Opdateret 10. december 2022.

Billede af solceller

Taler på generalforsamlinger

Hver år afholder vi taler på udvalgte selskabers generalforsamlinger, hvor vi understreger vores forventninger til forskellige aktuelle emner.

Herunder finder du et oversigt over de taler, vi har holdt det seneste år.

Det fulde overblik over vores stemmeafgivelser og aktionærforslag på generalforsamlinger i ind- og udland findes i vores seneste ansvarlighedsrapport under emnet "Aktivt ejerskab i tal".