Aktivt ejerskab kan være en langstrakt proces.

Selskaber er ikke altid villige til at lave de ændringer, mange investorer ønsker. Og derfor væbner investorer som AkademikerPension os med tålmodighed, mens vi bruger de værktøjer, vi har i værktøjskassen – dialog, mediepres, aktionærforslag, frasalg, eksklusion med flere.

Et af de selskaber, vi i lang tid har forsøgt at presse til forandring, er Amazon, som ligesom mange andre amerikanske selskaber i vores optik har store udfordringer, når det kommer til at respektere retten til, at ansatte kan organisere sig i fagforeninger og forhandle kollektivt.

”Det matcher rigtig dårligt med vores værdier som arbejdsmarkedspensionskasse, og vi har derfor i mange år bragt dette op overfor de amerikanske selskaber, vi investerer i. Samtidig mener vi, at selskaber, der respekterer og overholder disse basale rettigheder, bliver drevet på en bedre måde og dermed er en bedre, langsigtet investering”, siger vores administrerende direktør, Jens Munch Holst.

Et langt sejt træk

Derfor er vi sammen med en lang række institutionelle investorer gået sammen om et aktionærforslag, som skal få Amazons ledelse til at ændre kurs på dette område.

Helt konkret ønsker vi, at selskabet gennem en uafhængig tredjepart rapporterer, om hvorvidt selskabet rent faktisk overholder disse basale rettigheder og politiker.

Både i 2022 og 2023 blev lignende forslag nedstemt, men det er værd at nævne, at forslaget sidste fik 38 procent af stemmer.

”Ligesom sidste år, er vi er fuldt klar over, at det bliver et langt sejt træk at ændre synet på fagforeninger blandt visse virksomheder i USA. Men med vores DNA er det afgørende, at vi engagerer os i at rykke ved status quo. Det gør vi, fordi vi tror på, at faglig organisering over tid fører til sundere og mere veldrevne virksomheder, og fordi der er tale om grundlæggende menneske- og arbejdstagerrettigheder, der i dag bliver trådt under fode. Det glæder mig derfor gevaldigt, at vi kan samle så mange investorer bag forslaget”.

Fortsat dialog med Amazon

Sideløbende med aktionærforslaget fortsætter vi vores dialog med Amazons ledelse gennem det initiativ, som vi blev en del af i 2023.

Her er vi gået sammen med Sampension, PenSam, PKA, AP Pension, Danica Pension, Danske Bank Asset Management, Nordea Investment Management, PBU, PensionDanmark, PFA, Velliv og ATP, hvor vi gennem dialog forsøger at få dokumentation for, at selskabet respekterer medarbejdernes ret til at organisere sig i fagforeninger og forhandle løn og arbejdsvilkår kollektivt.

Det initiativ kan du læse mere om her: https://akademikerpension.dk/nyheder/nu-laegger-vi-endnu-mere-pres-paa-amazon/

Tredje tur med Toyota: Tale og en tur i japansk tv

Den japanske bilgigant mærker på den hårde måde, at aktivt ejerskab er en langvarig proces.

AkademikerPension asks Toyota Motor to improve its climate lobbying trans-parency with shareholder proposal

AkademikerPension has, via Kapitalforeningen MP Invest, submitted a shareholder proposal to Toyota Motor Corporation, for the annual general meeting on June 18, 2024.