Når vi køber statsobligationer, sker det for at få et stabilt afkast. Samtidig får staterne, der udsteder dem, kapital, som de kan bruge på skoler, hospitaler, infrastruktur eller andet offentlig forbrug. Og selvom vi som investor gerne vil kunne øremærke vores investeringer, er det ikke muligt med statsobligationer.

Det er det til gengæld med de såkaldte green bonds også kaldet grønne obligationer.

Her garanterer det pågældende land, at pengene fra udstedelsen målrettet går til et konkret klimavenligt projekt. Det betyder, at vi som investor er sikker på, at pengene rent faktisk hjælper med den grønne omstilling samtidig med, at vi får et godt og stabilt afkast af investeringen.

”Selvom vi som investor godt kunne tænke os medbestemmelse i, hvordan stater bruger pengene fra statsobligationer, er det op til det enkelte land, hvad det vil bruge midlerne til. Men med grønne obligationer er det helt modsat, hvilket betyder meget for os som en ansvarlig investor”, siger vores investeringsdirektør, Anders Schelde.

Samtidig er der indbygget kontrolmekanismer i systemet, så vi som investor kan være sikre på, at pengene rent faktisk går til de projekter, obligationerne er udstedt til.

180 millioner kroner i grønne obligationer

Grønne obligationer fylder ikke meget i handlen med obligationer. Alligevel viser en frisk opgørelse hos os i AkademikerPension, at vi har investeret fem gange så meget i grønne obligationer, end hvad vores benchmark er.

Rent faktisk har vi fra kontoret i Gentofte investeret næsten 180 millioner kroner i disse obligationer. Og medregner vi de såkaldte blue bonds, der er målrettet investeringer i havmiljøet, ender vi på over en kvart milliard kroner.

”Det er helt tydeligt, at vores brand som et ansvarligt, skandinavisk pensionsselskab betyder noget, når investorer byder ind for at få del i disse obligationer. Vi får simpelthen lov til at købe større portioner, end vores størrelse egentlig burde berettige til”, forklarer Anders Schelde, som er yderst tilfreds med de grønne obligationer.

”Vi har et motto, der hedder, at afkast og ansvarlighed skal gå hånd i hånd, og her må vi konstatere, at det virkelig er tilfældet”.

Eksempler på grønne obligationer:

Pakistan: Opførsel af vandkraftværker

Chile: Opførsel og renovering af offentlige bygninger med miljøvenlige materialer

Ungarn: Sol- og vindenergi

Billede af vindmøller

Modsvar til kritisk indlæg i Berlingske

Indlægget fra avisens erhvervsredaktør er desværre fyldt med faktuelle fejl.

Mærsk skib

Vi beder (igen) Mærsk om mere åbenhed

Ligesom sidste år beder vi selskabet om at øge transparensen omkring arbejdet med menneskerettigheder.

Se det store overblik: Sådan stemte vi i 2023

I arbejdet på at hjemtage gode, langsigtede afkast til vores medlemmer forsøger vi at bedrive aktivt ejerskab, som både indeholder dialog, aktionærforslag og eksklusioner samt masser af imod-stemmer på generalforsamlinger.