A for ansvarlighed

Når du møder dette særlige ikon, kan du få indblik i vores arbejde med ansvarlighed. Det kan for eksempel være viden fra vores egen verden om ansvarlige investeringer eller principper for god selskabsledelse, eller det være fakta om klima, miljø og sociale forhold fra eksterne kilder. God fornøjelse!

Som nogen måske har set, har der været lidt skriveri omkring AkademikerPension og Coloplast vedrørende skattetransparens. Desværre er alle nuancer ikke kommet med, og det fremstår som om vi er langt mere negative overfor Coloplast end vi faktisk er. Hos AkademikerPension har vi stillet aktionærforslag, som beder større danske selskabers bestyrelser undersøge muligheden for at gå forrest på gennemsigtighed om skattebetalinger i alle de lande, som de driver forretning i.  

Det gør vi, fordi aggressiv skatteplanlægning er et samfundsproblem, der koster statskasser rundt omkring i verden mange penge hvert år og ødelægger ”level playing field” blandt selskaberne. Vi gør det også, fordi ansvarlighed og gennemsigtighed optager vores medlemmer, og vi tror på, det skaber værdi for de virksomheder, der tør at gå forrest.  

I sidste ende kan selskaberne bedst selv afveje situationen, og netop derfor har vi stillet vores aktionærforslag, så det er bestyrelsens opgave at vurdere, om det er muligt at tilvejebringe land-for-land rapporteringen eller ej. Vi har stillet forslag hos Coloplast, Chr. Hansen, Carlsberg, FLSmidth og GN Store Nord. Chr. Hansen har meldt ud, at selskabet vil lave fuld land-for-land rapportering fra næste årsrapport, mens Coloplast har valgt at lægge sig op ad det kommende EU-direktiv, hvor gennemsigtigheden kun gælder EU-lande, mens vi afventer stillingtagen fra de øvrige selskaber.  

Vi tror, at virksomheder – som Ørsted, der laver land-for-land rapportering også for lande uden for EU – kan vinde tillid og goodwill, og at det kan have en positiv effekt over tid på muligheden for at rekruttere og fastholde dygtige medarbejdere. Det betyder dog på ingen måde, at det i sig selv skader rekrutteringsmulighederne, hvis et selskab ikke er fuldt transparent om skatteforhold. Vi har ingen grund til at tro, at Coloplast ikke betaler den skat, de skal. Tværtimod er vi meget tilfredse aktionærer og ser selskabet som en mønstervirksomhed på mange punkter. Det sidste var netop baggrunden for vores opfordring til at gå endnu længere med gennemsigtigheden med mulige gavnlige effekter over tid. 

Sagen – og mediedækningen generelt – viser samtidig, at skat er et vanskeligt emne at behandle og debattere. Vi mener fortsat, at fuld skattetransparens er den bedste forudsætning for en positiv udvikling både for virksomheder og samfund.

Med i to nye initiativer: AkademikerPension styrker fokus på biodiversitet

Formålet er at få virksomheder til at bremse de negative indvirkninger på natur og biodiversitet.

Stil op til bestyrelsen

Fra 20. september til og med 1. november kl. 12.00 kan du stille op til AkademikerPensions bestyrelse. Vi har tre pladser, som skal besættes for en fireårig periode.

Billede af vindmøller

Vi bliver kritiseret i misvisende CO2-sammenligning.

Ny sammenligning giver desværre et forkert billede af vores klimaindsats.