I årevis er tech-giganten, Microsoft, blevet mødt af kritik om aggressiv skatteplanlægning for at slippe for at betale skat af meget store overskud. Det udløste i oktober i år en meddelelse fra IRS (de amerikanske skattemyndigheder) om, at Microsoft skylder 29 milliarder dollars i restskat.

Derfor stiller en række investorer med AkademikerPension i spidsen igen i år et aktionærforslag, der skal få ledelsen til årligt at rapportere om selskabets indtægter og skattebetalinger i hvert af de lande, det opererer i.

Læs forslaget her: https://collaborate.unpri.org/group/18076/stream 

”Microsoft har alt for længe vendt det døve øre til aktionærernes krav om skattetransparens. Som investor har vi brug for transparens og ordentlighed for at sikre den bedste investering for vores medlemmer”, udtaler vores direktør, Jens Munch Holst, og fortsætter:

”Vi opfordrer Microsoft til at gå forrest og udvise gennemsigtighed ved at udarbejde offentlige land-for-land-rapporter om selskabets skatteindbetalinger. Hvis Microsoft ikke ændrer kurs og omfavner GRI-standarderne for skatterapportering, vil selskabet risikere yderligere granskning fra skattemyndigheder og yderligere underminering af selskabets brand”.

Forslaget er stillet sammen med Nordea, PenSam, amerikanske OIP Investment Trust samt engelske Greater Manchester Pension Fund og Merseyside Pension Fund.

Går årligt glip af milliarder af dollars

Helt konkret ønsker vi med forslaget, at få Microsoft til at rapportere efter verdens mest anerkendte rapporteringsmodel, GRI (Global Reporting Initiative).

”Vi fokuserer på store virksomheder som Microsoft, fordi aggressiv og uigennemsigtig skattepraksis kan udgøre en risiko for investorerne og udgør et samfundsproblem. Regeringer verden over har hårdt brug for at få penge i kassen til at prøve at tackle de mange kriser, som vores samfund står over for. Det øger presset på selskaber med kreative skattetiltag og gør dem til en mere risikabel investering”, siger Jens Munch Holst.

Det vurderes, at lande verden over alene hvert år går glip af milliarder af dollars på grund af selskabers profit, der bliver flyttet til andre lande med en langt lavere skatteprocent.

Sidste år fik forslaget over 20 procent af stemmerne, og forslagsstillerne håber naturligvis på endnu større opbakning i år.

Tredje tur med Toyota: Tale og en tur i japansk tv

Den japanske bilgigant mærker på den hårde måde, at aktivt ejerskab er en langvarig proces.

AkademikerPension asks Toyota Motor to improve its climate lobbying trans-parency with shareholder proposal

AkademikerPension has, via Kapitalforeningen MP Invest, submitted a shareholder proposal to Toyota Motor Corporation, for the annual general meeting on June 18, 2024.