En lovændring har afskaffet modregningen af arbejdsindtægt i folkepensionen. Tidligere blev arbejdsindtægten fratrukket folkepensionen, hvis den var mere end 122.004 kroner årligt.

Nu er der gode nyheder til dig, som er på pension, men som også vil arbejde ved siden af.

Regeringen har for nylig vedtaget et lovforslag, som betyder, at du som pensionist ikke længere bliver modregnet i din folkepension, hvis du har indtægt fra arbejde.

Den nye lov gælder også for ægtefælle eller samlevers arbejdsindtægt, som heller ikke længere vil blive modregnet i folkepensionen.

Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2024 med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2023. I løbet af 2023 bliver din arbejdsindtægt stadig modregnet, men du får det modregnede beløb tilbagebetalt i starten af 2024.

Tag stilling, hvis du når din pensionsalder i år

Som medlem af AkademikerPension er det vigtigt, at du tager stilling til, hvad der skal ske med din folkepension, hvis du når din folkepensionsalder i år og fortsat ønsker at arbejde.

Det kan nemlig give mening for dig at udsætte dine udbetalinger i stedet for at starte dem med det samme, du når pensionsalderen. Valget afhænger af, hvor meget du får i løn for dit arbejde, og om du planlægger at arbejde uden at få udbetalinger fra din pensionsordning.

Hvis du tjener 568.900 kroner eller mere om året inklusive folkepensionen, kan det være en fordel for dig at udskyde folkepensionen. På den måde undgår du nemlig topskattegrænsen, samtidig med at du også optjener en venteprocent, som betyder at du får et højere beløb, når du engang ønsker udbetalinger fra folkepensionen.

Hvis du planlægger at arbejde flere år efter din pensionsalder - uden at få udbetalinger fra din egen eller din ægtefælle/samlevers pensionsordning – kan det være det bedste valg for dig at starte udbetalingerne fra folkepensionen, da der ikke sker en modregning. Også selvom du skal betale topskat. For når du/I engang starter udbetalingerne fra jeres pensionsordning, kan det være, at du modtager et nedsat eller intet pensionstillæg. Derfor kan denne løsning samlet set være den bedste for dig.

Fakta om lovændringen

Med den nylige lovændring kan folkepensionister fremadrettet arbejde og tjene så meget de vil, uden at blive modregnet i folkepensionen.

Den nye lov træder i kraft den 1. januar 2024 med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2023. I 2023 bliver ens arbejdsindtægt stadig modregnet, men det modregnede beløb bliver tilbagebetalt i starten af 2024.

​​​​​​​Ændringen gælder kun folkepensionen og modregning for lønnet arbejde. Indtægter fra pensionsordninger og kapitalindkomst kan stadig blive modregnet. Reglerne for modregning af løn i førtidspension, seniorpension og tidlig pension er også uændrede.

Rådgivning om pension og arbejde

Er du i tvivl om, hvad der giver bedst mening, hvis du ønsker at arbejde efter din pensionsalder, skal du endelig kontakte os. Så hjælper vi dig med at finde frem til den løsning, der passer dig bedst.