Hos AkademikerPension indberetter vi automatisk alle dine pensionsindbetalinger til Skat. Men har du skiftet arbejde eller indbetaler pension flere steder, bør du tjekke, om du har fået fradrag for alle dine indbetalinger.

Kalenderen siger marts, og det betyder, at det ikke bare er blevet forår, men også er blevet tid til at tjekke din årsopgørelse. Forhåbentlig med beskeden om, at der er overskydende skat på vej ind på din konto i april.

Hvis du ikke synes, det er særligt spændende at gennemgå din årsopgørelse, kan du heldigvis glæde dig over, at du helt automatisk får fradrag for dine indbetalinger til pension hos os.

Hvis du i løbet af året har indbetalt til flere pensionsselskaber eller en bank - enten frivilligt eller på grund af et jobskifte – bør du dog få tjekket op på, om du har fået fradrag for alle dine indbetalinger i 2022.

Indbetalinger fra din arbejdsgiver

Hvis du er ansat hos en arbejdsgiver, der indbetaler til pension for dig, indberetter vi automatisk indbetalingerne til Skat.

Bliver pengene indbetalt til en ratepension eller en livsvarig pension, betaler du ikke skat af beløbet, så længe det ikke overstiger den årlige indbetalingsgrænse. Den lå i 2022 på 59.200 kroner for ratepensionen og 54.500 for den livsvarige pension.

Hvis du i løbet af 2022 nåede grænsen for indbetalinger til enten ratepension eller livsvarig pension, har vi indbetalt det overskydende beløb på den opsparing, du endnu ikke havde fyldt op.

Har du i løbet af året fået indbetalt pension til en anden pensionskasse, skal du dog huske at tjekke, om du samlet set har fået indbetalt mere, end indbetalingsgrænsen tillader. For vi får ikke at vide, om du indbetaler til pension andre steder end hos os.

Egenindbetalinger til pension

Har du selv indbetalt til en ratepension eller en livslang pension i 2022, har vi også indberettet dine indbetalinger til Skat for dig. Ligesom ved jobskifte skal du dog være opmærksom på, om du samlet set har overskredet indbetalingsgrænsen, hvis du indbetaler til pension flere steder. For eksempel til en bank.

Fik du ikke indtastet dine egenindbetalinger på din forskudsopgørelse i løbet af 2022, vil du få glæde af skattefradraget i forbindelse med din årsopgørelse. Du vil derfor højest sandsynligt få penge tilbage i skat.

Vær dog opmærksom på, at det kun er indbetalinger til ratepension og livsvarig pension, du kan få fradrag for. Indbetalinger til en aldersopsparing er ikke fradragsberettigede.

Særligt for selvstændige

Er du selvstændig, er din virksomhed enten en enkeltmandsvirksomhed eller et I/S, og har du indbetalt til pension, skal du være opmærksom på, om du har fået gavn af 30%-reglen.

Den betyder nemlig, at du hvert år kan få fuldt fradrag for indbetalinger op til 30 procent af overskuddet i din virksomhed. Det gælder dog kun, hvis du indbetaler til en livsvarig pension eller en livslang supplerende opsparing.

Vil du vide mere om 30%-reglen, kan du læse om den og øvrige skatteregler for selvstændige i vores PensionsWiki.

Sådan tjekker du, at du har fået fradrag

Når du er logget ind på årsopgørelse hos Skat, skal du finde følgende tre felter:

  • ”Privat ratepension og ophørende alderspension – rubrik 21”
  • ”Privat livrente – rubrik 24”
  • “Firmapension – rubrik 347”

Er du kommet til at indbetale mere, end du kan får fradrag for, kan du se det under overskriften ”Vær opmærksom på”. Her vil det fremgå, at du ikke har modtaget fradrag for den del af dine indbetalinger, der overstiger indbetalingsgrænsen for 2022.

Har du indbetalt for meget til to pensionsselskaber eller en bank i løbet af 2022, skal du hente blanketten her hos Skat og derefter sende den til os sammen med dine private skatteoplysninger. Dem henter du under ”Skatteoplysninger”, når du logger ind på din årsopgørelse.

Har du indbetalt for meget til en aldersopsparing skal du bruge blanketten her.

Vil du vide mere om fradragsmulighederne for indbetalinger til pension, kan du blive klogere hos Skat.

Du er også altid velkommen til at kontakte os, hvis du har brug for rådgivning.

Tjek din årsopgørelse hos Skat

Er du blevet opmærksom på, at du skal have tjekket dine pensionsindbetalinger på din årsopgørelse? Så kommer du let til Skats hjemmeside via knappen her.