1. april ryger Hviderusland på vores eksklusionsliste.

Det sker på baggrund af regimets systematiske brud på menneskerettigheder, hvor folks politiske rettigheder reelt er sat ud af spil, og hvor fredelige demonstranter bliver anholdt og udsat for vold.

”Vi investerer kun i de lande, som er ratet på et vist niveau i forhold til menneskerettigheder, siger vores direktør, Jens Munch Holst.

Hviderusland er ikke det eneste land, der 1. april havner på eksklusionslisten. Det samme gør Azerbaijan, Bangladesh, Djibouti, Etiopien, Irak, Mali, Pakistan og Zimbabwe. Når de kommer på listen, er der 45 lande på vores eksklusionsliste.

Se hele listen her.

”Det er nok ikke voldsomt overraskende med de nye lande, når man tænker på, hvordan det står til med at overholde menneskerettighederne”, siger Jens Munch Holst.

Helt konkret betyder eksklusionen, at statsobligationer og private selskaber, hvor staten ejer mere end 50 procent, bliver solgt fra. Og samtidig må vi ikke lave nye investeringer. Dog må vi gerne beholde og lave nye investeringer i private selskaber, hvor staten ejer mindre end 50 procent.

Hvad med Rusland?

Når et land ryger på eksklusionslisten, står der altid et nyt land som ny kandidat til listen. Og derfor kan man med rette spørge os, hvorfor lande som Rusland, Egypten og UAE ikke også bliver ekskluderet.

Jens Munch Holst erkender, at det er et stort dilemma.

”De nævnte lande er kandidater til eksklusion fra et ansvarlighedsperspektiv, men vi skal også agere økonomisk forsvarligt. Så det er vi ikke komfortable med investeringsmæssigt for nuværende. Hver gang, vi ekskluderer et land, står der et, som er næsten lige så slemt, ved siden af. Skal vi så også ekskludere det land? For lige ved siden af det, står der et tredje land, som er næsten lige så slemt. Det er udfordringen, når vi har med eksklusion at gøre”, siger han.

”Hvis vi skal sige det lidt firkantet, så prøver vi at ekskludere de værste af de værste, når det gælder overtrædelser af menneskerettigheder – og være transparente om, hvor vi må gå på kompromis for at værne om medlemmernes pensioner. Det er i tråd med, hvad der forventes af os under de internationale retningslinjer for ansvarlige investeringer. Vi er i al beskedenhed et af de pensionsselskaber i verden, der har ekskluderet flest lande af hensyn til ansvarligheden”, afslutter han.

I alt skal vi frasælge investeringer for cirka 615 millioner kroner, og det skal ske senest 16. april.

Guldmedalje

Flot anerkendelse: Guld til AkademikerPension

Vi er en af blot tre pensionskasser globalt, der bliver fremhævet som ”guldvinder” med hensyn til at handle i overensstemmelse med vores klimapolitikker.

Grønt stålværk

AkademikerPension med i milliardinvestering i udvikling af grønt stål

Sammen med tre andre danske pensionsselskaber skyder vi over to milliarder kroner i virksomheden H2 Green Steel, der er i færd med at opføre verdens første grønne stålværk i stor skala i Nordsverige.

Opdatering om selskaber forbundet med israelske bosættelser