AlfaPension landede et mindre negativt afkast på -0,9 procent i første halvår af 2025 for medlemmer med Mellem risiko og mere end 15 år til pension.
På tværs af alle risiko- og aldersprofiler spændte halvårsafkastet fra +0,9 procent til -1,5 procent (Se afkast i tabellen nederst).
Den primære forklaring er et kraftigt fald i den amerikanske dollar, som påvirker afkastet negativt, når det bliver opgjort i danske kroner.
Gennemsnitsrenteproduktet blev i mindre grad påvirket af udviklingen i dollaren, da der med den lidt mere forsigtige investeringsstrategi også er færre amerikanske investeringer i produktet, og Gennemsnitsrente endte dermed halvåret med et positivt afkast på 0,2 procent.
”Det har været et udfordrende halvår hvor en uforudsigelig Trump desværre har fyldt alt for meget, ikke bare i medierne, men også i finansmarkederne. Bevidst eller ubevidst har Trump sendt dollaren i gulvet, men heldigvis afdækker vi meget af vores valutakursrisiko, men ikke nok til at skærme os 100 procent”, siger vores investeringsdirektør, Anders Schelde.
Laveste afkast i pensionsbranchen, men fortsat i top på langsigtet afkast
Med et afkast på -0,9 procent kommer AlfaPension ud med det laveste afkast blandt sammenlignelige livscyklusprodukter år til dato, og det er vi naturligvis ikke tilfredse med.
”I turbulente finansmarkeder vil der altid være udsving, og selv det bedste produkt kan have en svær periode. Fremfor at gøre som de andre, holder vi vores fokus på at gøre det, som vi finder rigtigt på den lange bane, og ser man på vores 10-årige afkast, ligger vi stadig med helt i toppen - også når man indregner det seneste års svage afkast”, forklarer Anders Schelde.
Politik i førersædet
Det første halvår af 2025 har været præget af store udsving på de finansielle markeder, som har været drevet af politiske begivenheder (læs: Trump) snarere end af udviklingen i den globale realøkonomi, som overordnet set stadig står stærkt.
Trumps tidlige toldpolitiske udmeldinger skabte betydelig usikkerhed på de globale aktiemarkeder i foråret, og det amerikanske aktiemarked faldt med over 20 procent midt i april, men rettede sig igen og sluttede halvåret omkring fem procent højere end årets begyndelse.
Det var en udvikling, som få havde forudset, da usikkerheden var på sit højeste.
Krigen mellem Israel og Iran havde også en effekt på markederne, men fordi olieproduktionen indtil videre ikke er blevet væsentligt påvirket, har den været beskeden.
Dollarens historiske dyk
Mens aktiemarkederne – både amerikanske og europæiske – således samlet set klarede sig rimeligt, blev udviklingen i afkastet tynget af en anden faktor: Dollaren. Den amerikanske valuta faldt med over 12 procent i årets første seks måneder – det største halvårsfald i mere end 30 år.
Et fald i dollaren kan være godt for forbrugere, der eksempelvis planlægger ferie i USA, men for danske pensionskasser med store investeringer i amerikanske aktiver, reducerer det værdien af disse investeringer målt i danske kroner.
AkademikerPension afdækker imidlertid en stor del af valutarisikoen, og denne afdækning bidrog isoleret med et positivt afkast på næsten fem milliarder kroner i halvåret, men det var ikke tilstrækkeligt til helt at opveje det samlede valutatab.
”Vi øgede faktisk vores afdækningen af dollaren i løbet 1. halvår, men vores lave afkast indikerer, at vi nok alligevel afdækker mindre end vores branchekollegaer, men er man langsigtet investor, bør man faktisk ikke afdække alt for meget, da det koster på afkastet”, forklarer Anders Schelde.
AkademikerPensions noget lavere afdækning har derfor været med til at bidrage til de gode langsigtede afkast, men har altså trukket ned i 2025.
”Jeg synes, det er et godt eksempel på, hvordan kort og langt sigt hænger sammen, og som langsigtet pensionsinvestor er det lange sigt afgørende for os”, tilføjer Anders Schelde.
Udsigterne for resten af 2025
”Det er svært, og sværere end normalt, for på mange måder handler det jo om at forudsige Trump. Der kommer helt sikkert yderligere udsving, men måske ikke helt så store udsving, for investorerne er ved at lære, at man ikke skal tage alt, hvad Trump siger, for pålydende, og vi kan såmænd sagtens ende året med et pænt positivt afkast, hvis ikke Trump laver for meget støj”, siger Anders Schelde og tilføjer:
”Så det kalder på aktiv investeringstilgang, hvor man nøje overvåger situationen og forsøger at navigere disse udsving bedst muligt”.
Halvårsafkast 2025: