Når selskabet bag Facebook, Meta Platforms (Meta), i morgen onsdag den 25. maj afholder generalforsamling, sidder vi klar ved stemmeknappen. Vi støtter nemlig 11 ud af 12 stillede aktionærforslag.
Vi støtter blandt andet for et forslag om, at Facebook skal offentliggøre en menneskerettighedsvurdering, der skal undersøge de faktiske og potentielle menneskerettighedspåvirkninger af Facebooks målrettede annoncer.
"Vi mener, at der er brug for meget mere transparens på en masse af selskabets forretningsområder." Anders Schelde, investeringschef, AkademikerPension
Vi stemmer også for et aktionærforslag om, at Facebook skal undersøge risikoen for øget seksuel udnyttelse af børn online i takt med, at virksomheden tilbyder flere fortrolighedsværktøjer og end-to-end kryptering. Desuden stemmer også for. at Facebook rapporterer på sine lobbyaktiviteter og udgifter til lobby.
”Meta, som står bag Facebook, er så stor en aktør på internettet, at vi mener, at der er brug for meget mere transparens på en masse af selskabets forretningsområder”, siger vores investeringschef, Anders Schelde.
”Og aktivt ejerskab er mange ting. Så når vi ikke selv har dialog med et selskabs ledelse eller gennem en forvalter, kan vi forsøge at presse selskaberne gennem andre aktionærers forslag”, siger han.
Metas ledelse har bekæmpet flere af forslagene og har forsøgt at undgå at få dem til afstemning ved at indbringe dem til Securities and Exchange Commission (SEC), som en uafhængig kommission, der regulerer finansmarkederne, og som skal fremme transparens hos børsnoterede selskaber.
Men SEC har afvist protesterne, hvilket betyder, at forslagene kommer til afstemning.
Historisk skatteforslag rammer Amazon
Facebook er ikke den eneste internetgigant, der onsdag afholder generalforsamling. Også Amazon har dækket fint op til selskabets aktionærer i dag.
Her støtter og stemmer vi for 14 ud af 15 stillede aktionærforslag. Det gælder blandt andet forslag om menneskerettigheder, klima og skat.
Og især ét aktionærforslag er historisk.
For første gang har en gruppe investorer nemlig fået lov til at stille et aktionærforslag, som skal tvinge Amazons ledelse til at være mere åben omkring selskabets skattebetaling.
Helt konkret ønsker forslagsstillerne, at Amazon fremover offentliggør en rapport, som beskriver, selskabets forretningsaktiviteter, indtægter, overskud og skattebetalinger for hvert land, det opererer i.
”Som langsigtet investor har vi presset og været i dialog med virksomheder i hele vores portefølje om deres skattepraksis. Investorer og andre interessenter forventer i stigende grad, at førende virksomheder, der er engageret i bæredygtig udvikling og virksomhedsansvar, går forrest med hensyn til gennemsigtighed i selskabsskat ved at producere offentlige land-for-land-rapporter om skat”, siger Anders Schelde.
Det har dog været en hård proces at få lov til at stille forslaget. Amazon har kritiseret forslaget og har ligesom Meta Indbragt det til SEC
Men tirsdag den 4. april vendte SEC tommelfingeren nedad til Amazons protest, og dermed var forslaget en realitet.