De seneste års historier om unge, bacheloruddannede arkitekter, der arbejder for meget lave lønninger på danske tegnestuer – i nogle tilfælde helt ned til 31 kroner i timen – har gjort indtryk på os.

Dette er forhold, som vi nu tager et aktivt skridt for at adressere og går forrest i et opgør mod underbetaling.

Hos AkademikerPension mener vi, at ordentlige vilkår bør være en selvfølge for de medarbejdere, hvis kompetencer vi køber, når vi hyrer rådgivere.

"Vi er jo en arbejdsmarkedspensionskasse, så vi kan ikke tillade os at gå ud og indkøbe rådgivere, som ikke betaler medarbejdere en løn, de kan leve af", forklarer Søren Møller-Larsson, ejendomschef i AkademikerPension.

Han tilføjer, at det både handler om et menneskerettighedsansvar og et arbejdsgiveransvar. Det er simpelthen uacceptabelt, at mange unge arkitekter knokler for lønninger, de ikke kan leve af.

Kræver ESG-data

For at fremme trygge arbejdsforhold hos vores arkitektrådgivere, vil vi fremover kræve ESG-data fra dem.

Vi benytter primært data fra bygge- og ejendomsbranchens fælles og gratis rapporteringsværktøj, Real ESG.

Men det er vigtigt at understrege, at vores tilgang er dialogorienteret. Vi vil ikke stille hårde "knock out"-krav med det samme, fordi vi anerkender, at forandring er en proces, og vi skal ikke "køre nogen over". Vi vil gå i dialog med virksomhederne og forklare, hvorfor ordentlige vilkår er en god idé – det er nemlig også i bygherrens interesse, at deres rådgivere sikrer ordentlige vilkår for medarbejderne, da det bl.a. påvirker produktivitet og fastholdelse. Vi ser initiativet som et "kærligt skub".

Men selvom dialog er vigtig, kommer vi ikke til at fortsætte samarbejdet med rådgivere, hvor forholdene er uacceptable.

Som Søren Møller-Larsson siger: "Vi kommer ikke til at vælge en rådgiver i fremtiden, hvis de betaler medarbejdere 70 kroner i timen".

Hvis vi opdager problemer, vil det udløse yderligere spørgsmål om virksomhedens etik, og vi vil bede om en plan for, hvordan de vil forbedre forholdene. Det vil gøre et samarbejde vanskeligere.

Vi er i dialog med fagforeningen FAOD (Forbundet Arkitekter og Designere) for at drøfte, hvordan vi bedst kan "pushe agendaen" i branchen, selvom vi helst ikke vil "rode for meget ved den danske model" ved at kræve specifikke lønninger direkte. 

Vi forventer at dette bliver standard i fremtiden

Vores initiativ er et af de første af sin slags i denne skala. Og selvom lovkrav om bæredygtighedsrapportering (CSRD) i dag primært gælder store og børsnoterede virksomheder, forventes det, at det inden for ganske kort tid bliver markedskonformt, at pensionskasser og større ejendomsselskaber stiller krav om ESG-data fra deres rådgivere. 

Vi oplever heldigvis, at mange arkitektvirksomheder tager godt imod initiativet og ser det som en faglig stolthed at sikre gode vilkår. De har ligget tæt på eller langt over grænsen på punktet lønforhold, når de har leveret data. Vi har dog også mødt enkelte, hvor der har været "lidt uld i kanten". I de tilfælde kommer vi da til at tænke os om en ekstra gang, før vi vælger dem igen, medmindre de laver en forbedringsplan.

Vi håber samtidig, at vores nye linje vil være med til at inspirere andre større bygherrer og investorer til at følge trop for at skabe en mere systemisk forandring i branchen. At vælge rådgivere baseret på, at de sikrer ordentlige forhold, skaber værdi og langvarige relationer for alle parter. Vi skal også selv blive klogere, og dette er en ny start for os, hvor fokus lige nu er på løn, men som kan udvides til mange andre emner.

Ved at stille disse krav via ESG, sikrer vi, at medlemmernes pensionsopsparing bidrager til en mere ansvarlig og bæredygtig værdikæde – også når det kommer til de sociale forhold for de dygtige fagfolk, vi samarbejder med.

Se webinar: Forebyggelse af stress

På dette webinar har vi besøg af Jesper Kristiansen, som er seniorforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Han fortæller blandt andet om tegn på stress og forebyggelse af stress på arbejdspladsen.

Se webinaret: Ny i AkademikerPension

På webinaret fortæller vores to rådgivere blandt andet om, hvordan du tilpasser din pension og dine forsikringer til din livssituation samt fordelene ved at samle dine pensioner ét sted.