Psykologerne Tina Birk Irner og Maiken Læssøe oplevede stor tryghed i, at de kunne beholde deres forsikringer i tilfælde af sygdom og død, selvom de ikke indbetalte til deres pensionsordninger i et helt år.
For tre år siden under coronaepidemien deltog psykologerne Tina Birk Irner og Maiken Læssøe i et onlinemøde om at blive selvstændig arrangeret af Dansk Psykolog Forening. De drømte om at starte en virksomhed sammen, men inden de tog springet, var der flere ting, der skulle på plads.
Heriblandt deres pensionsordninger og hvordan pension hang sammen med livet som selvstændig.
”På infomødet blev vi anbefalet at kontakte en pensionsrådgiver i AkademikerPension for at høre om vores muligheder. Så det gjorde vi ret kort tid efter, for det betød meget for os at få styr på vores pension fra begyndelsen”, fortæller 41-årige Maiken, der ligesom Tina har en karriere i det offentlige bag sig.
Samme vilkår for alle medlemmer
Efter samtalen med en rådgiver blev Tina og Maiken glædeligt overrasket over nogle af de ting, de fik at vide.
”Det var meget positivt, at vi i det første år som selvstændige kunne beholde vores forsikringer i tilfælde af sygdom og død uden at indbetale til pensionskassen. Der er en del omkostninger forbundet med at starte som selvstændig. Dem kunne vi jo så holde nede ved ikke at indbetale til pensionsordningen det første stykke tid”, siger Tina på 49 år.
I AkademikerPension er det sådan, at hvis du som medlem stopper dine indbetalinger på grund af eksempelvis jobskifte, orlov eller arbejdsløshed, kan du beholde dine forsikringer i op til 12 måneder.
Du betaler for dine forsikringer og administration ved at tære på din eksisterende pensionsopsparing. Det betyder, at din opsparing bliver mindre og vil ændre på det beløb, der er til rådighed, den dag du går på pension.
”Som offentligt ansatte fik vi en relativt høj pension, og vi har begge arbejdet fuld tid i mange år. Rådgiveren kiggede på vores opsparinger og sagde, at vi godt kunne tillade os ikke at indbetale noget i et år, uden at vi ville lide økonomisk, den dag vi forlader arbejdsmarkedet”, siger Maiken.
"Som selvstændig har man ikke nødvendigvis samme dækning, som når man er offentligt ansat, men det fandt vi jo så ud af, at vi havde. Det gjorde os meget trygge" Maiken Læssøe, selvstændig psykolog og medlem af AkademikerPension
For de to psykologer betød det meget, at de kunne beholde deres forsikringer i et år og have de samme vilkår som pensionskassens øvrige medlemmer. Både Tina og Maiken har bekendte, som er blevet ramt af stress eller alvorlig sygdom, og derfor tog de det meget alvorligt, at det også kunne ske for dem.
”Som selvstændig har man ikke nødvendigvis samme dækning, som når man er offentligt ansat, men det fandt vi jo så ud af, at vi havde. Det gjorde os meget trygge i hele forløbet”, fortsætter Maiken.
En ny undersøgelse fra erhvervsorganisationen SMV Danmark viser, Danmark har mistet 20.000 selvstændige på 13 år, og faktisk er Danmark et af de lande i EU med færrest selvstændige.
SMV Danmark skriver, at det er ”afgørende, at der er et vedvarende fokus på, at vilkårene for selvstændige er tilstrækkeligt gode” i forhold til at få flere til at blive selvstændige. Norge og Sverige har også bundplaceringer i undersøgelsen, og erhvervsorganisationen mener, at den lave andel af selvstændige kan være forbundet med måden, som vores velfærdsstater er indrettet på.
Glad for at indbetale igen
De to psykologer brugte det første år på at etablere og koncentrere sig om de obligatoriske udgifter til deres nye klinik i Roskilde. Efterfølgende er de igen begyndt at indbetale til deres pensionsordning, og det er de glade for.
”I dag indbetaler vi stort set det samme som før. Det er rigtig rart at være nået dertil, og det giver ro i maven”, siger Tina.
Bliver de opfordret til at give andre medlemmer et godt råd på vejen, inden livet som selvstændig, lyder det:
”Rådet vil helt klart være at tage en snak med en rådgiver for at høre om ens muligheder. Vi fik løbende hjælp i processen til vores forsikringsdækninger, men også til at forstå, hvad det ville betyde rent økonomisk, jo længere tid vi ikke indbetalte til pension. Det gjorde helt klart processen i at springe ud som selvstændig mere tryg”.
Som selvstændig får du samme gode vilkår
De fleste medlemmer af AkademikerPension er ansat på fælles offentlig overenskomst, men har du tanker om at blive selvstændig, kan du etablere en individuel pensionsordning hos os på fuldstændig samme vilkår.
Det betyder, at selvstændige bliver medejere af pensionskassen og får forsikringer til kostpris, meget lave omkostninger, gode afkast og bliver en del af medlemsdemokratiet. Selvstændige kan frit sammensætte deres pensionsordning blandt vores produktpalet.
De tre vigtigste råd til selvstændige:
1. Spar op løbende
Få lavet en pensionsordning i tide. Som selvstændig sparer du ikke automatisk op til din pension. Det betyder, at du risikerer, at der kommer en stor forskel på din indtægt nu og som pensionist.
2. Vær opmærksom på skatteregler
Selvstændige skal være særligt opmærksomme på skatteregler. Har du egen virksomhed, og har du allerede en pensionsordning, kan du indbetale ekstra til din pension inden udgangen af året og opnå en skattefordel. Det er derfor altid en god idé at vende mulighederne med revisor.
3. Sørg for at du og din familie er dækket
Som selvstændig bør du holde øje med, om du har forsikret dig og din familie godt nok. Det gælder eksempelvis, hvis du bliver syg eller mister din arbejdsevne.
Overvejer du at blive selvstændig?
Har du tanker om at blive selvstændig – eller er du det allerede - kan du etablere en individuel pensionsordning hos os på samme fordelagtige vilkår som for øvrige medlemmer.