I august gik 65-årige Marie Brask på pension efter 40 år som gymnasielærer. Marie valgte bevidst at gå to år før sin folkepensionsalder, fordi hun vil gerne nyde den tredje alder, mens hun stadig er frisk.

”Jeg kunne godt have fortsat mit arbejde et par år, men jeg tænkte, at jeg ville gå, mens jeg rent faktisk kan gå. Så det ikke bliver sådan, at andre tænker, nu er det på tide, at jeg holder op”, siger Marie.

Hun ved godt, at en tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet har økonomiske konsekvenser, men hun prioriterer friheden.

”Jeg ville selvfølgelig spare mere op, hvis jeg fortsatte med at arbejde i et par år mere. Heldigvis bor jeg dejligt billigt, og jeg har indstillet mig på, at jeg nu har lidt færre penge til rådighed, end jeg plejer”, fortæller Marie, som ikke er nervøs for sin økonomiske fremtid.

"Jeg har masser af planer. Jeg synes, det er skægt at lave alt muligt andet end lige at være gymnasielærer" Marie Brask, pensionist


Det betyder meget for Marie, at hun får en masse gode år som pensionist. Hun ser frem til at være mere i sit sommerhus og opleve lidt af verden, når det bliver muligt. Marie har også en søn, som bor i Odense, og hun glæder sig til at kunne besøge ham lidt oftere.

Derudover er Marie begyndt til nygræsk, ligesom hun øver sig på italiensk gennem app’en Duolingo på mobilen.

”Jeg har masser af ting at tage mig til”, siger Marie og viser sine lektier frem i nygræsk.


Kendt som gymnasielæreren på Christianshavn
De seneste 32 år har Marie haft sin gang på Christianshavns Gymnasium, hvor hun har undervist i dansk og musik. Derudover kan hun også skrive studievejleder på CV’et.

Marie bor ved siden af sin gamle arbejdsplads, og fra stuevinduerne kan hun kigge over på sine gamle musiklokaler.

”Jeg har tænkt over, om jeg kommer til at savne kontakten med unge mennesker. Min mor var også lærer, og hun havde et valgsprog, der hed Man lærer, så længe man har elever. Så nu, hvor jeg ikke har elever mere, kan det være, at jeg skal gøre mig lidt umage. Det vil jeg bestræbe mig på”, siger hun.

Marie er kendt af mange af de lokale på Christianshavn som gymnasielæreren. Hun er spændt på, om hun vil få det obligatoriske spørgsmål fra venner og bekendte, om hun kan få tiden til at gå som pensionist.

”Jeg har masser af planer. Jeg synes, det er skægt at lave alt muligt andet end lige at være gymnasielærer. Også selvom det har været min identitet i rigtig mange år”, siger Marie.

Vil du også gerne tidligere på pension?

Du kan se dit eget opsparingstal og finde ud af, hvor meget du over en periode på 20 år kan forvente at få udbetalt i pension i forhold til den løn, du får i dag,

Sidste chance for at stille op til bestyrelsesvalg

Deadline er mandag den 1. november.

Billede af solceller

Vi skyder milliarder i grønt samarbejde

AkademikerPension har investeret 2,5 milliarder kroner i klima- og infrastrukturfonden, AIP, i samarbejde med PKA og PenSam.