Selvom Katrine Henningsen blev skilt for to år siden, har hun valgt, at hendes eksmand skal arve hendes pension. På den måde har hun sikret familien økonomisk, hvis hun dør, mens børnene er små.

”Det er vigtigt for mig, at min eksmand og vores to piger ikke går fra hus og hjem, hvis jeg dør. Derfor valgte jeg efter skilsmissen, at min eksmand skal arve mig, så længe vores børn er små”, siger 44-årige Katrine, der til dagligt arbejder som kommunikationskonsulent i Lægeforeningen.


Da Katrine blev skilt for to år siden, gennemgik hun både sin pension og økonomi for at være sikker på, at der var styr på sagerne.

”Man går jo ikke i hverdagen og tænker over, om der sker noget med en selv eller ens nærmeste. Men da jeg oplevede en så stor livsændring som en skilsmisse, fik det mig til at tænke over mine forpligtelser og økonomi. Derfor var det helt naturligt at kigge på, hvordan jeg sikrer min familie bedst muligt”, siger Katrine om valget af sin eksmand som arving lige nu. Hun er selv skilsmissebarn, og det er også en af årsagerne til, at hun gerne vil have orden i papirerne.

En bekymring mindre
Katrine har selv oplevet, at nære og bekendte ikke har taget stilling til arv og økonomi i god nok tid.

”Man ved aldrig, hvad der kan ske. Og når det så er for sent, kan man ikke ændre på udfaldet. Det er en bekymring mindre, at jeg allerede nu har besluttet mig for, hvad der skal ske med mine penge fra pensionsopsparingen”, siger hun.

"Det er vigtigt for mig, at min eksmand og vores to piger ikke går fra hus og hjem, hvis jeg dør. Derfor valgte jeg efter skilsmissen, at min eksmand skal arve mig, så længe vores børn er små" Katrine Henningsen, medlem i AkademikerPension


Ændringer, når børnene fylder 18 år

Katrines to døtre på seks og ti år er ikke hjemme, da vi møder hende til en snak om arveforhold. Men man er ikke i tvivl om, at der bor to børn i huset, for der hænger billeder af dem i stuen, og det fælles børneværelse er fyldt med tegninger og legetøj.

Katrine synes, det giver mening lige nu, at eksmanden skal arve, men når den yngste datter er fyldt 18 år, så skal arveforholdene sandsynligvis laves om.

”Det er relevant til den tid at kigge på, om det er pigerne, som skal arve mig. Men hvis der skulle ske mig noget i mellemtiden, så giver det bedst mening rent økonomisk, at min eksmand arver. Det ligger mig meget på sinde, at de alle tre er sikret bedst muligt”, fortæller Katrine.

Hvis du ikke tager stilling, arver nærmeste pårørende, som er:

  1. Din ægtefælle/registreret partner.

  2. Din samlever, hvis du og din samlever har fælles bopæl og har haft det i to år eller har fælles bopæl ved din død og har, venter eller har haft barn sammen.

  3. Dine børn, adoptivbørn, børnebørn osv. (Livsarvinger)

  4. De arvinger, som fremgår af dit testamente.

  5. De arvinger, der har ret til pengene i henhold til arveloven.

Har du taget stilling?

Vi har gjort det let for dig at sikre, hvem der skal arve pengene fra din pension, den dag du ikke er her mere. Du kan tage stilling til arveforhold ved at udfylde formularen begunstigelseserklæring på vores selvbetjening.