66-årige Gitte Pedersen glæder sig til at gå på pension 1. februar 2023. Men selvom hun går på pension, vil hun fortsætte med at arbejde en del af året. Det kan lade sig gøre på grund af hendes løse ansættelsesforhold.

Gitte Pedersen fra København ser frem til næste år. Hun forlader arbejdsmarkedet for en periode, og skal som nyudklækket pensionist på en større rejse til Latinamerika. Det er en tur, hun har planlagt længe. Når hun kommer retur til Danmark, har hun tænkt sig at kombinere pensionisttilværelsen med at freelanceoversætte og undervise hold på en aftenskole.

”Det er skønt, at pensionen er så fleksibel, at jeg kan tilrettelægge den, nærmest som jeg vil. Selvom jeg går på pension, kan jeg både tage ud at rejse og arbejde”, siger Gitte, der underviser i spansk og har gjort det i mange år.

Fleksibilitet til at tage ud at rejse i et halvt år

Gitte har valgt at få udbetalt et engangsbeløb fra pensionskassen, når hun starter pensionen. Beløbet dækker hendes kommende rejse gennem Latinamerika, hvor hun skal besøge gamle venner og bekendte.

”Jeg regner med, at turen kommer til at passe sådan, så jeg kan starte på aftenskolen igen til efteråret. Og ellers har jeg en masse oversættelser, som jeg rigtig gerne vil i gang med”, fortæller hun og viser en stak papirer frem, som skal oversættes til dansk.

 

"Det er skønt, at pensionen er så fleksibel." Gitte Pedersen, medlem i AkademikerPension


Mulighed for selv at tilrettelægge
Gitte er glad for at arbejde med sprog, og det vil hun gerne fortsætte med i nogle år.

”Jeg synes, at pensionen giver frihed til selv at vælge, hvordan jeg vil leve mit liv. Hvis jeg på et tidspunkt ikke har lyst til at arbejde længere, så ved jeg, at der stadig kommer penge ind på min konto fra pensionskassen, og at jeg har råd til at betale huslejen. Det er betryggende”, siger Gitte.

Da vi spørger ind til fremtiden, er Gitte sikker i sin sag. Hun kommer ikke til at trille tommelfingre.

”Mit liv som pensionist kommer ikke til at gøre den store forskel for mig, for jeg vil i vid udstrækning gerne fortsætte med de ting, som jeg har gang i nu. Så må tiden vise hvor meget eller lidt, jeg kommer til at arbejde. Der kan jo også komme andre nye ting, som jeg kan kaste mig over”, siger Gitte, der er aktiv i flere organisationer.

Pension fra os giver dig en række valgmuligheder

Når du når pensionsalderen, har du i dag for eksempel mulighed for at trække dig helt fra arbejdsmarkedet eller gå på delpension. Delpension er en fleksibel løsning for dig, som ønsker en gradvis tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, og du bestemmer selv, hvorvidt din pension skal udbetales helt eller delvist.

I Gittes tilfælde vil hun gerne fortsætte med at arbejde og samtidig modtage fuld pension. Dette kan lade sig gøre i Gittes tilfælde, da hun har løse ansættelsesforhold.

Hvis du er gået på pension, og så efterfølgende bliver tilbudt at arbejde på for eksempel din gamle arbejdsplads, er det muligt for dig både at få løn og modtage pension. Du skal dog være opmærksom på topskat. Du har også den mulighed at stoppe udbetalingen af din livsvarige alderspension, hvis du bliver tilbudt et fuldtidsarbejde igen.