Opfordringen er klar: Søg dialogen og indgå en kollektiv overenskomst.

Det er budskabet i et brev, som en lang række nordiske institutionelle investorer har sendt til den amerikanske bilgigant Tesla.

Baggrunden for brevet er den strejke, som brød ud på Teslas svenske værksteder og servicestationer – en strejke som det svenske fagforbund, IF Metall, står bag, fordi Tesla siden 2018 har afvist at indgå en kollektiv overenskomst.

”Kort og godt beder vi selskabet om at respektere den årelange nordiske tradition med respekt for kollektive aftaler om arbejdstagerrettigheder. Og samtidig rækker vi ud, så selskabets ledelse forhåbentlig takker ja til et møde, så vi kan få en dialog i stedet for et skyttegravsskænderi”, fortæller vores administrerende direktør, Jens Munch Holst.

Et investeringsdilemma

Han anerkender, at Tesla udgør et investeringsdilemma.

”Tesla er et af de selskaber, vi anser for at være markedsledende på den grønne omstilling. Men på samme tid kan man sige, at et selskab, der nægter at forhandle kollektive overenskomster, ikke er specielt godt. Selskaber, der ikke respekterer grundlæggende arbejdstagerrettigheder kan på lang sigt udgøre en investeringsmæssig risiko”, siger han.

Derfor håber Jens Munch Holst også, at Teslas ledelse vælger dialogens vej.

“Vi håber på, at konflikten i Sverige vil påvirke Tesla i den rigtige retning, så ledelsen tegner overenskomst. Tesla skal have pres mange steder fra. Nogle vælger at sælge deres aktier, og nogle bliver inde og tager dialogen med Tesla, og det er det, vi gør lige nu,” siger han.