A for ansvarlighed

Når du møder dette særlige ikon, kan du få indblik i vores arbejde med ansvarlighed. Det kan for eksempel være viden fra vores egen verden om ansvarlige investeringer eller principper for god selskabsledelse, eller det være fakta om klima, miljø og sociale forhold fra eksterne kilder. God fornøjelse!

”Hvis vi skal sikre den grønne omstilling, skal vi have de store selskaber med. Derfor er det en kæmpe fjer i klimahatten, at Toyota har lyttet til os og lovet at være en medspiller fremfor en modspiller”, siger Jens Munch Holst, direktør i AkademikerPension.

Sejr for den grønne omstilling
Efter lange forhandlinger ledt af AkademikerPension på vegne af en lille gruppe investorer med over 1.450 milliarder kroner i ryggen vender den japanske bil-gigant, Toyota, 180 grader og lover at bakke op om Paris-aftalen – også når selskabet laver lobbyarbejde direkte eller gennem erhvervsorganisationer og tænketanke. Det sker efter selskabet i årevis har brugt enorme kræfter og lobbyister på at modarbejde ethvert politisk forsøg på at gøre noget ved klimakrisen.

”Det er virkelig skidt for klimaet, når store virksomheder aktivt modarbejder den politiske handling, der er helt nødvendig for at løse klimakrisen. Derfor er det simpelthen en kæmpe sejr for den grønne omstilling, når en gigant som Toyota nu lover at støtte Paris-aftalen og give sit eget lobby-arbejde et kritisk eftersyn, som offentligheden kan følge med i”, siger Jens Munch Holst.

Vil offentliggøre rapport
Helt konkret truede AkademikerPension sammen med de øvrige investorer med at stille et aktionærforslag på selskabets generalforsamling i juni. Men det forslag er nu taget af bordet.

For at underbygge Toyotas ændringer vil ledelsen offentliggøre en rapport inden udgangen af året, hvor den gennemgår selskabets direkte og indirekte lobby-arbejde op mod Paris-aftalens målsætninger. Og på baggrund af den vil ledelsen melde ud, hvad den vil gøre ved eventuelle afvigelser.

Samfundsansvar er en mærkesag for os

Vi investerer dine penge efter en lang række retningslinjer, der tager hensyn til klima, miljø, sundhed, menneskerettigheder, god selskabsledelse og meget andet samtidig med, at vi stiler mod det bedste afkast i branchen.

Pres på HSBC og Samsung virkede også

I løbet af 2021 fik AkademikerPension sammen med andre investorer storbanken, HSBC, til at love at udfase lån til kulselskaber samt reducere klimabelastningen af hele bankforretningen i det tempo, som er krævet for at for at holde den globale opvarmning i skak.

Og i efteråret 2020 fik vi sammen med en anden gruppe Samsung til at love ikke at opføre nye kulværker globalt.

På kun 10 minutter fik Nicki sikret sin familie

29-årige Nicki Andersen skænkede ikke pension en tanke. Men datteren Maggie fik ham på andre tanker.

Billede af gule blomster foran fabrik

45 lande er nu ekskluderet

Som aktiv ejer er vores fokus på målrettet analyse og dialog med forbedring som formål, frem for eksklusion.