Du går på deltid

Der kan være mange grunde til at gå ned i tid, men når din løn falder, gør indbetalingerne til din pensionsopsparing det også. Det er derfor vigtigt, at du undersøger de økonomiske konsekvenser af en periode på deltid.

Hvor meget du sparer op til din pension, kan have stor betydning for dine muligheder senere i livet. For eksempel hvornår du kan gå på pension og hvor mange penge, du vil have til rådighed som pensionist. Når du går på deltid, er det derfor vigtigt at overveje, om du kan opretholde indbetalingerne til din pensionsopsparing, selvom du får mindre i løn. Kan du ikke det, er det vigtigt, at du lægger en plan for, hvordan du kan udfylde ”hullet” i din opsparing.

Som en del af din pensionsordning har du også forsikringer, der sikrer dig selv og din familie, hvis der sker noget uforudset. Dine forsikringer fortsætter uændret, selvom du indbetaler mindre til din pensionsopsparing,

På siden her har vi samlet alt det, du bør have med i overvejelserne i forhold til din pensionsordning, inden du går på deltid.

Oprethold dine indbetalinger

Når du går på deltid og dermed går ned i løn, falder det beløb, du indbetaler til din pensionsopsparing også. Du kan derfor overveje, om det kan give mening for dig at indbetale ekstra til din pensionsopsparing, mens du er på deltid. For eksempel, hvis du vil være sikker på, at du har råd til at gå på pension på samme tid som hidtil. 

Om og hvor meget, du bør indbetale, afhænger af, hvordan din livssituation ellers ser ud. Har du for eksempel en partner, kan I overveje, om jeres samlede økonomi giver dig mulighed for at opretholde dine indbetalinger, mens du er på deltid. Hvis det ikke er en mulighed, skal du overveje, om du på en anden måde kan udfylde "hullet" i din opsparing på et senere tidspunkt.

Hvis du ønsker at indbetale på egen hånd, kan du enten indbetale et engangsbeløb eller oprette en fast månedlig indbetaling. Er du i tvivl om, hvad der giver bedst mening for dig, så kontakt os.

Tilpas dine forsikringer

Selvom indbetalingerne til din pensionsopsparing bliver mindre, når du går på deltid, fortsætter dine forsikringer og sundhedsordning uændret. Du skal blot være sikker på, at du indbetaler 1.500 kroner eller mere om måneden til din pensionsopsparing.

Da du er dækket på samme måde, som når du er ansat på fuld tid, skal du være opmærksom på, at du også betaler det samme for dine forsikringer, sundhedsordning og administration. Dermed går en mindre del af dine indbetalinger til din opsparing. Du kan derfor overveje at mindske dine forsikringsdækninger, så de bliver billigere eller indbetale ekstra til din pensionsopsparing, så perioden på deltid ikke går ud over din opsparing.

Hvis du selv ønsker at tilpasse dine forsikringer, gør du det let på din personlige side. Her kan du også få vores anbefalinger til, hvordan du tilpasser dem bedst muligt til netop din livssituation. Er du i tvivl om, hvad der giver bedst mening for dig, så kontakt os.

Søg rådgivning når du er i tvivl

Har du brug for hjælp til at sikre dig, at du sparer nok op til din pension, og at du er dækket tilstrækkeligt af dine forsikringer, mens du er på deltid, kan du altid kontakte vores rådgivere.

Andre relevante livsændringer

Du får en partner

Sørg for, at I har sikret hinanden tilstrækkeligt, hvis der sker noget uforudset.

Du får børn

Få tegnet de nødvendige forsikringer og sørg for, at du har sikret familien, hvis der sker noget uforudset.